Srbija dobija 70 miliona evra od EU

0
 
Vrednost projekta rekonstrukcije mosta je 60 miliona evra, od čega će polovinu novca obezbediti EU, 20 miliona AP Vojvodina, a 10 miliona evra Novi Sad, prenosi Radio 021.

 

Konstrukcija neće biti betonska, već metalna, a po izgledu će biti sličan starom mostu. Most će biti dug 470, širok 25 metara i sastojaće se od dvokolosečne pruge i dve saobraćajne drumske trake. Planirano je da most bude gotov za tri godine, čime će se rasteretiti gužve u Koridoru 10.

Žeželjev most uništen je u NATO bombardovanju 1999. godine. Sagrađen je 1961. godine po nacrtu inženjera Branka Žeželja, a mostom je išla međunarodna pruga ka Subotici i tranzitni put.

 

Ovim paketom finansijske pomoći iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), kako je najavljeno, osim rekonstrukcije Žeželjevog mosta, podržaće se i jačanje kapaciteta Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom stečenom krivičnim delima, sprovođenje Nacionalnog programa za sprečavanje raka grlića materice i raka dojke, kao i iskorenjivanje svinjske kuge i besnila u Srbiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here