Srbi, zaboravite azil u Nemačkoj!

0

Šef diplomatije Nemačke Tomas de Mezijer poručio je juče u Beogradu da je Srbija označena kao zemlja sigurnog porekla i da nema smisla da bilo ko pokušava da traži azil.
– Građanima Srbije poručujem: Nemojte to ni da pokušavate, bićete vraćeni – rekao je De Mezijer na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i francuskim ministrom unutrašnjih poslova Bernarom Kaznevom.
On je podsetio da su se Nemačka i Francuska složile 2009. da za građane Srbije budu ukinuto izdavanje viza za putovanje u EU.
– To je dobro i tako treba da ostane – rekao je on, upozorivši istovremeno na negativnu tendenciju koja otada postoji, a to je povećanje broja azilanata za gotovo 20 odsto.
Samo u Nemačkoj, od 120.000 onih koji su ove godine zatražili azil najveći broj je iz Srbije.
– To nije dobra tendencija – naglasio je De Mezijer.
Kako je rekao, Nemačka je upravo zbog toga pokrenula inicijativu za uvođenje zakona po kojem bi Srbija bila označena kao sigurna zemlja i zadovoljna je što je i Srbija to pozdravila.
– Ko želi u EU, jeste zemlja sigurnog porekla, što znači da nema azila – rekao je nemački ministar, dodavši da će biti pokrenuta i informativna kampanja kako bi se ljudima objasnilo da nema
smisla ni razloga tražiti azil u Nemačkoj.

Radna grupa od tri MUP
Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Nemačke i Francuske formirala su juče u Beogradu radnu grupu. To zajedničko telo radiće na suzbijanju narko-trafikinga, rešavanju problema azilanata, ali i na drugim pitanjima važnim za Srbiju i njene građane.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here