EPA/Georgi Licovski

Eksperti iz oblasti bezbednosti jednoglasni su u oceni da su za incident u Banjskoj, na severu Kosova i Metohije, koji je odneo četiri života, krive privremene institucije u Prištini i međunarodna zajednica.

– Reč je o opakom planu Prištine i njihovih mentora sa Zapada da na svaki način i po svaku cenu izazovu srpski narod kako bi imali povod za dalje tenzije, pritiske i ubistva. Cilj je da se što više Srba trajno iseli. Očigledno im se, zbog geopolitičkih previranja mnogo žuri, pa su strategiju “tihog egzodusa” zamenili golom silom. Da nije Rusije i Kine, Albanci bi odavno primenili “recept” Zbora narodne garde u Hrvatskoj ili “zelenih beretki” u BiH, a to je otvoren pogrom Srba – ističe general Luka Kastratović i dodaje da je Aljbin Kurti samo izvršilac planova Zapada.

On je uveren da Kurti ništa ne planira ili ne radi na svoju ruku.

– To u prvom redu planiraju Nemačka i SAD i njihovi sateliti. Cilj je da se prostor KiM što više etnički očisti od nealbanaca, pa da se Srbija primora da prizna Kosovo kao nezavisnu državu. Zato ta “demokratska Evropa” ćuti na otvorenu represiju i teror nad Srbima, svesni da će se Srbi u određenom trenutku pobuniti, jer su saterani u ćošak. Čekali su na bilo kakvu reakciju Srba da bi mogli da vrše nove, još drastičnije akcije hapšenja i ubijanja. Bez daljnjeg će to nastaviti, a incident u Banjskoj će im poslužiti za dodatno zastrašivanje i proganjanje Srba i njihovo nasilno iseljavanje – naglašava general Kastratović.

I dr Miroslav Bjegović, profesor bezbednosnih nauka smatra da su u incident u Banjskoj umešani strani obaveštajni elementi.

– Strani faktor je hteo da pomogne Kurtiju da dođe do ovakvog oružanog sukoba. Ono što je Kurti zamislio, nažalost, u ovom slučaju je i dobio, a plašim se da bi ovakvi događaji uskoro mogli da se ponove – upozorava Bjegović i dodaje da su Srbi u Banjskoj branili goli život.

Nije, podseća on, prvi put da su Srbi protestovali i postavljali barikade.

– Smatram da je tzv. kosovska policija odmah zapucala na one koji su bili na barikadi, što je uzrokovalo odgovor u zaštiti sopstvenih života. Ipak, uveren sam da će istraga biti jednostrana. Beograd nema tamo poluge vlasti, pravosuđa i policije, a međunarodne organizacije se neće uključiti – kazao je Bjegović za “Vesti”.

I admiral Boško Antić je uveren da će incident u Banjskoj biti iskorišćen za dalji, još otvoreniji etnički progon Srba sa KiM uz prećutnu saglasnost međunarodne zajednice. Ukazuje da “smo već svedoci otvorenog terora”.

– Iz više izvora se čuje da je ovaj incident planiran tako da albanski policajac bude ranjen ili pogine i da to bude opravdanje za širi upad tzv. KBS na sever, potom i za hapšenja i teror nad nedužnim civilima. Cilj je da se proizvede još veći strah kako bi i najuporniji Srbi napustili KiM. Plašim se da će do toga doći, jer život Srba je ugrožen – kaže Antić. On podseća da su zvaničnici Srbije upozoravali međunarodnu zajednicu da su Srbi na KiM na “ivici pucanja”. Taj vapaj, kaže, niko nije hteo da čuje.

– Zato nemam dileme da ako se teror nad Srbima nastavi uzrokovaće rat. Pitanje je da li će Srbija biti prinuđena da interveniše ili će se organizovati dobrovoljačke jedinice. Narodu je prekipelo da trpi teror – upozorava admiral Boško Antić.

Engleski plaćenici

Boško Antić kaže da ima informacija da su u incidentu u Banjskoj učestvovali i strani plaćenici i da se pominju engleski, koji su dejstvovali snajperima po Srbima. Učešće stranaca u obračunu sa Srbima na KiM za njega nije iznenađenje, jer su i 1999. ratovali za račun Albanaca.

– SAD su najzaslužnije za eskalaciju krize. Evropa je talac SAD i njihove opsednutosti Rusijom i kroz politiku zastrašivanja SSSR, sada Rusijom faktički su kolonizovali Evropu. Ako se ovako nastavi Evropa neće opstati – smatra Antić.

Vučević: Kfor razočarao

Ministar odbrane Miloš Vučević kaže da je Srbija razočarana reakcijom Kfora, koji je trebalo prvi da reaguje i spreči krvoproliće.

– Ne želimo da se Kfor postavi na nivo posmatrača s brda, morali su da zaustave pucanje, imaju nedaleko bazu, mogli su da reaguju, a ne da gledaju sa strane i dozvole da dobro raspoređeni albanski policajci nastave lov na Srbe – naveo je Vučević.

On je za RTS kazao da je trenutak kad treba da se čuvaju životi Srba na KiM i Srbija. Ukazao je da su Srbi proganjani i lovljeni kao zveri po šumama oko Banjske i da se vidi da je to neko dobro pripremamo.

Vučevića najviše brine pozicija Srba na KiM, posebno na severu.

– Kurti je proglasio sever zonom antiterorističke akcije, i rade mimo procedura to što rade. Ne samo progon, pucanje, bukvalno ustreljavanje Srba, već i upad u kuće i hapšenja – naveo je, između ostalog.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here