EPA-EFE/Boris Pejović

Dvodnevna politička halabuka oko toga gde će srpski državljani u Crnoj Gori za opšte izbore u Srbiji 3. aprila imati pravo glasa, završena je u utorak nakon što je Ministarstvo spoljnih poslova CG dalo saglasnost da to bude na pet mesta.

Ministar spoljnih poslova CG Đorđe Radulović saopštio je to sinoć, navodeći da su juče dobili dodatna obrazloženja i “dopunu note” od srpskog konzula.

Pre toga Vladimir Božović, koji iz Beograda i dalje obavlja funkciju ambasadora u Podgorici, rekao je kako očekuje da MVP Crne Gore promeni odluku o odbijanju zahteva Ambasade Srbije za otvaranje tri dodatna biračka mesta (u Beranama, Budvi i Sutomoru) u susret izborima u Srbiji. Božovića crnogorska vlast osporava.

Božović je prethodno kazao da je konzul Srbije juče bio na razgovoru u MVP CG, gde je, kako navodi, objasnio “više nego opravdane razloge” za otvaranje dodatnih birališta u susret parlamentarnim, predsedničkim i lokalnim izborima u Srbiji, i da stoga očekuju da će sporna odluka biti promenjena.

Božović navodi da je Ambasada Srbije preduzela sve što je neohodno po Bečkoj konvenciji i međunarodnim standardima da se od MVP-a zatraži dozvola da se, osim biračkih mesta u Ambasadi u Podgorici i Generalnom konzulatu u Herceg Novom, otvore i tri dodatna.

– Više su nego jasni razlozi za to, jer se tamo nalazi veći broj srpskih državljana, raseljenih s Kosova. Zbog praktičnosti i ekonomičnosti – kako ne bi iz Berana putovali za Podgoricu, a iz Sutomora ili Budve za Herceg Novi – tražili smo i mogućnost glasanja u tim gradovima. To je bila i praksa prethodnih izbora. Zato smo tražili da naši građani iskoriste svoje biračko pravo – istakao je on.

U Crnoj Gori su 2017, kad je Srbija birala predsednika, bila otvorena četiri biračka mesta – u Podgorici, Herceg Novom, Beranama i Sutomoru.

Ministar Radulović, saopštio je preksinoć da je MVP “pozitivno odgovorio” na zahtev Ambasade Srbije, ali da je odbio poziv za otvaranje dodatnih birališta, jer se, kako je kazao, shodno međunarodnom pravu i konvencijama, organizovanje glasanja obavlja u prostorijama ambasada i konzulata.

Njegovo saopštenje usledilo je nakon što je Demokratski front (DF) nekoliko sati ranije objavio da su “Vlada Zdravka Krivokapića i Radulović odbili zahtev Ambasade Srbije”, čime su, prema njihovim rečima, pokušali da sprovedu “ciljanu opstrukciju” kako bi državljani Srbije koji žive u Beranama, Budvi i Sutomoru bili onemogućeni da iskoriste pravo glasa, zagarantovano Ustavom.

Nakon toga su reagovali iz premijerovog kabineta, dodajući da MVP o svojoj odluci nije obavestilo Krivokapića i ostale ministre.

Radulović je naveo da u noti kojom se Ambasada Srbije obratila MVP-u nije obrazloženo zbog čega je mimo, kako navodi, ustaljene diplomatske prakse, potrebno organizovati glasanje na dodatnim mjestima.

– Obezbeđivanje dodatnih lokacija za glasanje koristi se isključivo kad postoji ili veliki broj glasača, ili je reč o teritorijalno mnogo većim državama. Niko nije zabranio održavanje izbora, već su samo potvrđena mjesta koja su za to i predviđena. Na toj liniji, ukoliko postoje opravdani i praktični razlozi za otvaranje dodatnih mesta za glasanje, koje bi diplomatski predstavnici Srbije u našoj zemlji predstavili MVP-u, što nije učinjeno u prvobitnom obraćanju, svakako bismo ovaj zahtev dodatno razmotrili – poručio je Radulović.

Božović kaže da je negativna odluka MVP-a bila neočekivana i da ih je iznenadila, te da su zato obavestili nadležne u Srbiji.

Tvrdi da ta država vodi politiku u skladu s regionalnim i evropskim standardima, i poručuje da su Crna Gora i Srbija dve međunarodno priznate zemlje koje treba da sarađuju.

Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić, pozvao je premijera Krivokapića da zakaže hitnu sednicu Vlade i promijeni, kako je rekao, “sramnu odluku ministra Radulovića”.

Iz MVP-a su prethodno pojasnili da se za tehničke odluke ne zakazuju sednice Vlade.

Mandić je na Tviteru napisao da taj “neprijateljski akt prema Srbiji” dodatno kvari ionako loše odnose Crne Gore s tom državom i vređa svakog pripadnika srpskog naroda u Crnoj Gori.

Vučić je, nakon sjednice Saveta za nacionalnu bezbjednost, saopštio da “moramo da bude pametni, da čuvamo naš narod na Kosovu i Metohiji, da sačuvamo svoju zemlju i da sačuvamo mir”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here