Srbi i Grci slavili celu noć u Hanoveru

0

Vaskršnje jutrenje: Hram pun vernika
 

Hram je bio pun i u subotu ujutro, ali je najviše vernika ipak došlo na jutrenje koje je počelo u 22 časa, a završilo u ponoć svečanim pozdravom prote Milana Pejića: "Hristos voskrese!"
 

Radosni trenutak koji označava Hristovo vaskrsenje i pobedu života nad smrću, vernici su u prepunom hramu, zajedno sa gornjom salom u produžetku, koja je ove noći poprimila ulogu bogomolje, dočekali glasnim odgovorom: "Vaistinu vaskrese!"
 

Prota Milan i vernik iz Eritreje
 

Zbog prisustva velikog broja pravoslavaca iz Eritreje, Ukrajine, Gruzije i zemalja istočne Evrope tokom molitve često se čuo i sveštenikov glasni uzvik na nemačkom: "Hristos ist auferštanden".
 

Zajednička porta srpskog i grčkog hrama, koji jedan pored drugog sačinjavaju u Evropi jedinstven Pravoslavni centar, bila je puna sveta. Slavlje je nastavljeno celu noć, jer Grci po običaju Hristovo vaskrsenje slave do jutra, a pridružili su im se i mnogi Srbi.
 

Vera nas povezuje

– Ima nas oko četiri miliona, a osim pravoslavaca u Eritreji, koja se protiv kolonijalista borila 30 godina, žive i katolici i muslimani. U našoj zemlji danas je svečanost kao i ovde, ali smo, kao i sav ovaj svet, daleko od otadžbine. Ipak, ovde u srpskom hramu, u koji dolazimo već deset godina, osećamo se kao među braćom, jer nas između ostalog, povezuje i zajednička vera u Hristovo vaskrsenje – rekao nam je Eritrejac Neguse Berhani, koji je u srpski hram došao sa porodicom i grupom poznanika.

 

Noć je inače obeležena i velikom saobraćajnom gužvom, jer se hramovi nalaze u slepoj ulici, a saobraćajne nezgode izbegnute su samo zahvaljujući strpljenju grčkih vozača koji su u ponoć dolazili i srpskih koji su u to vreme uglavnom odlazili.
 

Vaskršnja liturgija, na kojoj je pevao i crkveni hor "Sveti Simeon Mirotočivi" počela je u pola devet, a najradosniji trenutak, naročito za mališane nastao je, posle liturgije, tucanjem osveštenih šarenih jaja. Poslanica patrijarha Irineja, i pored svečanosti trenutka, ipak je bila povod da među vernicima centralna tema ponovo budu Kosovo i Metohija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here