Youtube/NATO News
Aleksandar Vučić i Jens Stoltenberg

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, izjavio je u Briselu da je veoma zabrinut zbog situacije na Kosovu i Metohiji. Rekao je da je na sastanku sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom zatražio da NATO obezbedi Srbima na KiM, život dostojan čoveka.

Neophodna saradnja

– Čuvaćemo mir i naš narod, ali težak je period pred nama, potrebna nam je saradnja sa Kforom i NATO – poručio je Vučić i Stoltenbergu se zahvalio na prilici da sasluša srpsku stranu.

Ukazao i da stanje postaje sve opasnije svakim danom, da na različite načine hapse srpske građane i maltretiraju ih bez obzira na to gde žive.

Vučić kaže da je Beograd imao veoma profesionalan odnos sa snagama Kfora, a nada se da će se tako i nastaviti i da će se sve ostvariti po rezoluciji 1244. Tražio je, kaže, značajniju ulogu Kfora u smirivanju tenzija, a upitan da li NATO može da urazumi Aljbina Kurtija, ističe da može, “a da li će hteti, to ćemo da vidimo”.

Po mandatu UN

Predsednik je rekao da će pozvati tri Srbina koji su pušteni iz pritvora i zamoliti da ne napuštaju KiM uprkos torturi kojoj su bili izloženi. Ukazao je da je poslednjih meseci “najmanje šest Srba upucano, a nijedan Albanac nije ni povređen” i dodao da je dostavio pismenu dokumentaciju o progonima i napadima na Srbe.

Beograd bi, kaže, želeo da održi dobre odnose s NATO, bazirane na odgovornosti i poverenju.

Jens Stoltenberg je rekao da je NATO na tom prostoru prisutan mnogo godina, napominjući da je tu i misija Kfora.

– Mi osiguravamo bezbednost i slobodu za sve zajednice – rekao je i dodao da je NATO u maju povećao svoje prisustvo zbog tenzija.

Istakao i da će nastaviti da deluju po mandatu Ujedinjenih nacija.

Povratak dijalogu

Jens Stoltenberg je pozvao strane da se suzdrže od opasnih retorika i ponovo pokrenu dijalog. Dodao da je NATO povećao prisutnost na KiM.

– Nastavićemo da održavamo mir u okviru mandata. Verujemo da treba ponovo da se pokrene dijalog. Srbija je dugotrajni partner i nadamo se da će se uključiti u ovaj dijalog na konstruktivan način – rekao je on.

Politički problem

Predsednik Srbije se sreo i sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

– Nisam optimista. Imam i razloga. Kao što sam i rekao Priština ne želi da bilo šta učini na deeskalaciji i to za nas postaje sve veći politički problem – napisao je na Instagramu zašto želi razgovor sa Stoltenbergom.

U Briselu su održani i razgovori na nivou glavnih pregovarača, ali su završeni bez direktnog sastanka delegacije Beograda i Prištine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here