Spremni za rušenje pokrajinske vlade

0

Skupština Vojvodine usvojila je juče dvotrećinskom većinom novi Predlog statuta pokrajine menjajući veliki broj odredbi koje je prethodno Ustavni sud Srbije proglasio neustavnim.
Višemesečno pregovaranje stranaka u Vojvodini završilo se kompromisom za većinu osporenih rešenja, pa je novi Predlog statuta izglasan sa 99 glasova "za", šest je bilo protiv, dok 11 poslanika LSV nije glasalo. Protiv novog statuta bili su poslanici DSS-a i SRS-a. Predlogom statuta umesto "Vlada AP Vojvodine" uvodi se termin "pokrajinska vlada", Novi Sad neće biti glavni grad, već sedište pokrajinskih organa, dok će se pokrajinski ombudsman zvati Pokrajinski zaštitnik građana-ombudsman.
Naprednjaci i socijalisti napravili su ustupak tako što je iz uvodnog člana izbačeno da je "Vojvodina osnovana ustavom", a odustali su i od zahteva da se Vlada zove po starom Izvršno veće. Ustuknuli su i u slučaju termina nacionalne zajednice koji je Ustavni sud osporio, pa sada u Statutu stoji "nacionalne manjine – nacionalne zajednice".
Radikali i DSS su zamerili da termin pokrajinska vlada, nacionalne zajednice i ombudsman nisu ustavne kategorije na nivou pokrajine, ali ih je predsednik vojvođanskog parlamenta Ištvan Pastor uputio da se ponovo obrate Ustavnom sudu i ospore navedene odredbe.
I kod simbola AP Vojvodine vodila se proteklih meseci "bitka", ali su na kraju ostali stari simboli iz 2004, uz tekstualni opis, s tim što je predviđeno uvođenje i tradicionalnih simbola APV, koje će biti utvrđeni pokrajinskom skupštinskom odlukom.
Poznavaoci prilika smatraju da su ustupci koje su naprednjaci napravili deo jednog šireg dogovora između SNS-a, Saveza vojvođanskih Mađara i LSV-a u nastojanju glavne vladajuće stranke na nivou republike da obori pokrajinsku vladu koju sada čine Demokratska stranka, SVM i Ligaši.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here