Sprečen uvoz 45 kilograma ekstazija

0

Kvejdu i Papadimitriju se sudi pred Vrhovnim sudom po optužbi da su planirali trgovinu komercijalnom količinom MDMA droge, koja se koristi za pravljenje ekstazija.

 

Papadimitrio iz Kvinslenda i Kvejd iz NSNj-a, koji su poznati i kao dugogodišnji prijatelji nekadašnjeg fudbalera "Vest Kost iglsa" Bena Kazensa, izjasnili su se da nisu krivi.

 

Sarajevo je – Sidnej

U razgovorima su korišćene i šifre, pa se Sarajevo koristilo kao šifra za Sidnej, a ime Kristina za grad Pert.

 

U drugom razgovoru, najavila je tužilac, čuće se da se u telefonskim razgovorima za ime optuženog Kvejda koristile šifre kao "Fab", "Fabi" i "Čamp", a za Papadimitrijua "Džim" i "Džimi".

 

Kvej, koji je u to vreme živeo u sidnejskom Menliju, uhapšen je prošle godine. Poznat je i kao učesnik na sidnejskim Olimpijskim igrama 2000. godine u tekvondu.

U vreme kada je njihov plan otkriven, zaplenjena je najveća količina MDMA droge u istoriji Zapadne Australije.

 

Tužilac Džilijen Bredok predočila je da su Kvejd i Papadimitrio bili deo međunarodnog narkosindikata, čiji se koordinator nalazi u Crnoj Gori, a glavni organizator akcije u Srbiji.

 

Zadatak je bio da se uveze prah i ispresuje u tablete za prodaju. Tužilac Bredok je rekla da je plan skovan u julu 2007. godine u jednom kafiću u Subijaku, između Kvejda i neimenovanog muškarca.

Kargo brod sa drogom uplovio je u luku Frimentl 16. aprila 2008. godine, preko Sidneja i Mauricijusa. Sigurnosne kamere u luci su tokom noći snimile stalno pomeranje dve torbe sa broda, kako bi se izbeglo da ih otkrije carisnka služba.

 

 

Prema rečima tužioca, 8. maja 2008. godine zajedničkom operacijom, u kojoj su učestvovali detektivi iz Jedinice za borbu protiv organizovanog kriminala i Federalne policije, izvršen je tajni pretres lokacije, poznatoj pod tajnim nazivom "bakin stan", na adresi u Morli drajvu u Lokridžu.

U sudnici je emitovan i kraći video snimak, na kome su prikazane tri torbe koje su pronađene tokom racije, od kojih je jedna bila sakrivena u kanti za reciklažu otpada. U jednoj torbi je bio beli prah, a u druge dve elektronske vagice, plastične kesice i blender.

 

Kako je rekla tužilac, policija se kasnije vratila na istu adresu kada su "tajno zamenili" MDMA drogu sa bezopasnim belim prahom. Kompletna racija je izvršena 19. maja kada su uhapšeni Papadimitrio i još dva čoveka. Dva dana kasnije, Kvejd je uhapšen u svom stanu u Menliju u Sidneju.

Tužilac Bredok je predočila da će tokom suđenja biti predočeni tajno snimljeni telefonski razgovori, fotografije i drugi dokazni materijal kojim će se pokazati da su između jula 2007.godine i maja 2008. godine optuženi planirali da "veću količinu praha prerade u tablete, kako bi je kao drogu prodali na ulici".

 

Ona je rekla i da tužilaštvo ne poseduje direktno pisani dokazni materijal o njihovoj zaveri, ali da će se čuti tajno snimljeni telefonski razgovori, vođeni na srpskom i engleskom jeziku.

Advokati optuženih Kon Heliotis i Majk Tudori izjavili su na sudu da bi 500 traka, koje bi tužilaštvo koristiti kao dokazni materijal, mogle da budu pogrešno protumačene.

 

Iako je tužilaštvo prezentovalo primere telefonskih razgovora i njihovo moguće značenje, advokat Heliotis smatra da oni nisu korektni. On je dodao da, i pored policijskog snimanja Kvejdovih razgovora, on nikada nije viđen u stanu u Lokridžu, niti je kod njega pronađena droga.

 

Suđenje u pred Vrhovnim sudom Zapadne Australije trebalo bi da traje šest nedelja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here