M. Milanović
Nikola Selaković na otvaranju izložbe

U Kulturnom centru Srbije u Parizu u toku je izložba “Sport u umetnosti. Umetnost sporta”. Izložbu je otvorio Nikola Selaković, ministar kulture Srbije u prisustvu Maje Gojković, predsednice Vlade Vojvodine, Ane Hrustanović, ambasadorke Srbije u Francuskoj, Nataše Kondić Panić, ambasadorke Bosne i Hercegovine, brojnih umetnika i predstavnika dijaspore.

Natali Beljanski, direktorka KCS je pozdravljajući zvanice istakla da ovom izložbom, koja će trajati do 20. jula, u Kulturnom centru Srbije, počinju aktivnosti usmerene na učešće Srbije na Olimpijskim igrama.

– Izložba prikazuje ne samo originalna umetnička dela već i dokumentarne predmete iz zbirki srpskih muzeja, koji svedoče o mestu sporta u umetnosti – navela je Beljanski.

Ova izložba broji 44 umetnička dela i predmeta nastalih u periodu od 1858. do 2018. godine i svojevrsna je “muzejska reprezentacija” koja, kroz jedinstven odabir umetničkih dela i muzejskih predmeta, na Olimpijskim igrama u Parizu, nastupa u disciplini umetnost sa temom sporta u srpskim muzejskim kolekcijama i ukazuje na važnost kulturne diplomatije.

Otvarajući izložbu ministar Selaković je rekao da je ovaj događaj izuzetno bogat simbolikom.

– Kao što i same Olimpijske igre sada imaju dve kuće – staru u Grčkoj i novu u Francuskoj, taj sjaj će tokom Igara sijati iz čak dve srpske kuće u Parizu, koje će istovremeno predstaviti duh srpskog olimpizma i srpsku umetnost učesnicima i posetiocima ovih Olimpijskih igara u Parizu.

Na otvaranju je istaknuto da su Olimpijske igre još od antičkih vremena uticale na društvena zbivanja i trajno se utkale u kulturu evropskog kontinenta. One su zaustavljale ratove i postavljale sportska nadmetanja ispred oružja, nauke i trgovine. Takmičari sportskog duha bili su i ostali primer ljudi plemenitih vrlina i najvećih humanih vrednosti, spojivši u sebi harmoniju telesnih i umnih veština. Umetnost je takve vrednosti uvažavala, pratila i učinila ih trajnim kroz brojne uzorne predstave antičkih sportista u duhu čuvene latinske izreke: Mens sana in corpore sano. Ovogodišnje održavanje Olimpijskih igara u Parizu, gradu umetnosti, bilo je podsticaj da se u kolekcijama srpskih muzeja traga za umetničkim delima i muzejskim predmetima sa predstavama sporta i sportskih aktivnosti i da se kroz odabrane muzejske predmete prikaže jedan mogući pogled na sportsko-umetnički identitet srpskog naroda.

Dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske osvrnula se na realizaciju i cilj izložbe.

– Ovo je prilika i da se podsetimo 1929. godine i dolaska u Beograd Anrija Košea, u to vreme svetskog prvaka u tenisu, dok iščekujemo skorašnji dolazak u Pariz najboljeg tenisera današnjice Novaka Đokovića. “Muzejska reprezentacija” je jedinstvenim odabirom raznorodnih muzejskih predmeta pokušala da vizuelnim jezikom izložbe, kroz umetnost, prikaže sport – njegovu važnost i inspirativnost, prisutnost u evropskoj civilizaciji od antičkog doba do danas i njegov značaj u savremenom trenutku.

Realizacija izložbe je rezultat saradnje između Galerije Matice srpske, Muzeja Jugoslavije, Muzeja savremene umetnosti Republike Srpske i Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

ZA USPOMENU: Maja Kolarić, Ana Hrustanović, Tijana Palkovljević Bugarski, Nada Knežević, Maja Gojković, Nikola Selaković, Natali Beljanski, Sarita Vujković i Nataša Kondić Panić

Podstrek Novaku, Ivani, Nikoli

– Imajući u vidu visoke domete i naših sportista i naših umetnika, sigurna sam da će ova izložba, u ovoj “svojoj” disciplini imati snagu i lepotu nastupa Novaka Đokovića, Ivane Španović, Nikole Jokića i drugih vrhunskih sportista koji će na Olimpijskim igrama u Parizu braniti boje Srbije. Verujem da će njen dobar odjek doprineti i uspehu naših sportista na ovogodišnjim Olimpijskim igrama, kao i da će, zahvaljujući ovoj simbiozi sporta i umetnosti, srpsko kulturno nasleđe i sportski uspesi postati još vidljiviji evropskoj i svetskoj publici – istakla je Maja Gojković, predsednica Vlade Vojvodine.

Maja Gojković i slikar Uroš Đurić

Medalje i rekviziti

Pariska publika će imati priliku da vidi i sportske rekvizite, medalje i fotografije iz kolekcije Muzeja Jugoslavije i umetničke fotografije iz Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, koji svedoče o učešću srpskih i jugoslovenskih sportista na pređašnjim Olimpijskim igrama i o organizaciji najvećih sportskih manifestacija u ondašnjoj državi.

Šumanović, Dobrović, Omčikus…

Izložba je u olimpijskom duhu odabranih dela iz kolekcije Galerije Matice srpske, Muzeja savremene umetnosti Republike Srpske, Muzeja Jugoslavije, Galerije slika “Sava Šumanović” u Šidu, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Galerije Srpske akademije nauka i umetnosti i Kuće Legata u Beogradu. Odabrane radove potpisuju umetnici Sava Šumanović, Ivan Radović, Petar Dobrović, Ivan Tabaković, Stevan Todorović, Petar Omčikus, Dušan Todorović, Bojan Bem, Uroš Đurić i Tomislav Peternek, ali i Henri Mur, Endi Vorhol, Saj Tvombli, Mikelanđelo Pistoleto, Gotfrid Helnvajn i Džejms Rozenkvist.

Stara slika, nove tehnologije

U okviru postavke putem novih modernih tehnologija predstavljena je i najstarija predstava sporta na čuvenoj slici “Prvo srpsko gimnastičko društvo” iz 1858. godine slikara Stevana Todorovića iz kolekcije Narodnog muzeja Srbije.

“Prvo srpsko gimnastičko društvo”, delo Stevana Todorovića

Katalog

Povodom izložbe “Sport u umetnosti. Umetnost sporta prati”,štampan je srpsko-francuski istoimeni katalog sa uvodnim tekstom dr Tijane Palkovljević Bugarski, upravnice Galerije Matice srpske i mr Nede Knežević, direktorke Muzeja Jugoslavije, koje su ujedno i koordinatorke projekta. Autorske tekstove potpisuju prof. dr Simona Čupić, istoričarka umetnosti i prof. dr Sarita Vujković, direktorka Muzeja savremene umetnosti Republike Srpske, koje su autorke izložbe. Stručni saradnici na realizaciji izložbe su msr Nikola Ivanović, kustos Galerije Matice srpske i Radovan Cukić, viši kustos Muzeja Jugoslavije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here