Spomenik Tesli u Hamiltonu

0

Veroslav Đurđević
 

– Na moju inicijativu formirana je 11. aprila ove godine korporacija Nikola Tesla Education, naravno po svim kanadskim zakonima, a prva sednica članova korporacije održana je 15. maja. Na njoj je izabran bord direktora – kaže Veroslav Đurđević. – Pored mene u bord direktora izabrani su još i Mile Popović, Dejan Vićentijević, Krunoslav Perković, Milena Balta i Džordž Trojanović. Na to majskoj sednici, na kojoj je usvojen i statut, izabran sam za predsednika korporacije.

 

Tesla i Hamilton

U 1898. godini Decju Fols elektrana (6 km udaljena od Sent Ketrins) je isporučila električnu energiju u 56 km udeljeni Hamilton (u to vreme električne linije, koje su imale mnogo manju voltažu, bile su kraće nego jedna trećina ove udaljenosti). Decju Fols elektrana je bila prva gde se primenila Teslina ideja. Desetak godina pre nego što se ova elektrana napravila, Nikola Tesla je predložio da se koriste višefazne struje. U to vreme su se koristile spore DC ili jednofazne AC turbine. Hamilton je bio prvi grad u Kanadi koji je dobio struju po Teslinim idejama. Na osnovu toga grad, koji je odmah prozvan Electric Citdž, prosperirao je i postao je centar za tešku industriju, a broj stanovnika u prvoj deceniji dvadesetog veka povećao se za 75 odsto.

Kako je rođena ideja o izgradnji spomenika Nikoli Tesli u Hamiltonu?
– Već nekoliko godina nosim ovu ideju u glavi, a pre dve godine sam pronašao na internetu da Džon Vagner, učitelj trećeg razreda u malom mestu An Arber kod Detroita nastoji da se o Nikoli Tesli sazna što više. On je postavio biste Nikole Tesle na mnogim fakultetima širom SAD. Stupio sam s njim u kontakt i zamolio ga da jednu Teslinu bistu otkupimo i da je postavimo na hamiltonski univerzitet, ali on to nije odobrio, jer njegova namera je bila da se to radi samo na području SAD.
U avgustu prošle godine, ponovo na internetu, saznao sam da je Dorijan Porter, koji ništa nije znao o Nikoli Tesli, kada je to saznao, podigao spomenik velikom svetskom naučniku u mestu Palo Alto u Kaliforniji. To me je posebno pogodilo. Upitao sam se – zar jedan čovek, koji nije ništa znao o Tesli do pre četiri godine, može da ima ovakvu moć, da sve ovo uradi sam. Pitao sam sebe – pa ko sam ja, kad znam za Teslu skoro ceo život, pored mene, od pola naroda koje poznajem su Srbi, koji takođe znaju i obožavaju Teslu, zašto mi ne radimo nešto po tom pitanju?
Tako sam doneo odluku da pokrenem ovu inicijativu o podizanju spomenika Nikoli Tesli u Hamiltonu. Dobio sam podršku moje familije, ali i najboljih drugova i onda smo krenuli u konkretnu akciju.

Zašto ste izabrali Hamilton za mesto spomenika?
– Slično pitanje mi je postavio i gradonačelnik Hamiltona Bob Bratina, koji po majci vuče srpske korene, kada sam mu prošle godine na proslavi 100. godišnjice naše crkve Sveti Nikola na Barton St. izložio svoju ideju. Pitao me – kakvu vezu ima Tesla sa Hamiltonom? Nisam znao da mu odgovorim, onda mi je on, ukratko, ispričao istoriju grada Hamiltona. Istoriju koja se ne uči u školama.
 

Gimnaziji ime srpskog velikana

– Spomenik Nikoli Tesli samo je početak rada korporacije Nikola Tesla Education. I na drugi način ćemo delovati, kao što je dodeljivanje nagrada đacima koji šire znanje o Nikoli Tesli. Uskoro ćemo podneti zahtev da nova gimnazija u Hamiltonu dobije ime Nikola Tesla Secondary School.
Planiramo, takođe, da se povežemo sa provincijskim i federalnim vlastima, kako bismo naše aktivnosti vezane za Nikolu Teslu proširili i na druge gradove u Kanadi.

Kako ste zamislili celu akciju, da li će biti širih razmera ili samo u okviru hamiltonske srpske zajednice?
– Imamo direktnu podršku gradonačelnika Hamiltona Boba Bratine, a obratićemo se svim gradskim strukturama, ali i biznismenima da sakupimo dovoljno para da ovaj projekat uspešno privedemo kraju. Naravno da očekujemo i podršku srpske zajednice, koja sigurno neće izostati, jer nema Srbina koji se ne ponosi što potiče iz nacije kojoj je i Tesla pripadao.

Da li ste "pikirali" lokaciju?
– Pregovaramo sa gradskim vlastima za jednu lokaciju u gradskom parku, na Jork (York) bulevaru. To je, po nama, ugledno mesto, sa kog se vidi hamiltonski industrijski kompleks.

Do kada planirate da ovaj posao bude završen?
– Postavljanje spomenika sada zavisi od opštinskog odobrenja za lokaciju. Nadamo se da ćemo tu dozvolu dobiti za nekoliko meseci. Ako to bude tako, onda su naša realna očekivanja da spomenik Nikoli Tesli bude postavljen u leto naredne godine – kaže na kraju razgovora za "Vesti" Veroslav Đurđević, inicijator ove ideje.
 

Životna misija

Veroslav Đurđević rođen je 1959. u Svilajncu. Prvi razred osnovne škole završio je u selu Grabovac, a 1967. cela porodica se preselila u kanadski Montreal. Dve godine kasnije prešli su u Hamilton. Gimnaziju je završio u Stoni Kriku, predgrađu Hamiltona, a 1982. završio je fakultet na prestižnom Univerzitetu u Vaterlou.
– Tokom 32 godine rada napredovao sam na raznim položajima u struci, a na kraju sam se opredelio za menadžment, gde sam naučio mnoge stvari važne i za formiranje ove korporacije, o kojoj sada pričamo. Pri kraju radnog veka, znao sam da ću imati više mogućnosti da pokrenem inicijativu da se podigne spomenik Nikoli Tesli u Hamiltonu. Sada, kada više ne radim, mogu da ispunim ovu životnu dužnost da se u Kanadi više dozna o Nikoli Tesli, pošto je celom svetu toliko dao.

 

Kakav otac takav sin

Kada ste Vi prvi put čuli za Teslu i kako ste se obrazovali u tom smislu, s obzirom na to da na ovom kontinentu školski programi baš i ne mare mnogo da đake upoznaju s Teslinim naučnim dostignućima?
– Ne mogu tačno da kažem kada sam prvi put doznao za Teslu. Čini mi se da znam o njemu kada sam bio u gimnaziji. O Tesli nije predavano u školama, tako da sam to doznao sa moje srpske strane, pošto sam odrastao u srpskoj kući i među Srbima u Hamiltonu, a takođe i u našoj srpskoj pravoslavnoj crkvi Sveti Nikola na Barton Stritu.
Interesantno je kako se u školama ne predaje ništa o Tesli. Moj sin Nikola je imao zadatak da pripremi govor na koju god hoće temu. On je održao govor o Nikoli Tesli, tako da sad svi đaci i njegovi učitelji znaju za ovog genija.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here