Špijun BND radio za Amerikance

0

Najveća špijunska afera na relaciji Berlin-Vašington posle Drugog svetskog rata je na pomolu. Prema medijskim izveštajima, jedan saradnik nemačke Savezne obaveštajne službe (BND) je osumnjičen kao "dvokrilac", odnosno da je Amerikancima dostavljao podatke o radu komisije Bundestaga koja se bavi pitanjem prisluškivanja nemačkih političara i građana od strane američke agencije NSA, pa i same kancelarke Merkel.

Merkelova zna

Kancelarka Angela Merkel je odmah informisana o rezultatima istrage tajne službe, saopštio je portparol vlade Štefen Zajbert u Berlinu. On nije želeo da se izjasni o tome da li je Merkelova u telefonskom razgovoru, koji je u četvrtak veče vodila sa Barakom Obamom, razgovarala i o ovoj temi.
Zajbert je potvrdio da su članovi NSA komisije informisani o ovom slučaju.

Ovaj 31-godišnjak je, kako su preneli nemački mediji, već priznao da je odavao tajne. Uhapšen je u sredu pod optužbom za obavljanje "špijunske aktivnosti". Već sledećeg dana se ovo pitanje našlo na dnevnom redu kontrolne komisije Bundestaga, i to na zajedničkom sastanku sa članovima istražne komisije koja radi na razrešenju slučaja NSA.
Po navodima osumnjičenog, Amerikanci su se više puta obraćali uhapšenom špijunu, a on je "najmanje jednom" tražene podatke i poslao naručiocima sa one strane okeana, piše magazin "Fokus".
Interesantno je da je uhapšeni agent najpre bio osumnjičen da je tražio saradnju s ruskim obaveštajnim službama. Tek na saslušanju, on je priznao da zapravo radi za Amerikance. Ovi navodi se trenutno proveravaju.
Nije isključeno da je priznanje osumnjičenog o tome ko mu je nalogodavac lažno, a ako se pokaže da je priča istinita, biće to najveći posleratni špijunski skandal jednog nemačko-američkog dvostrukog agenta.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here