Vesti
KONAČNO NAHRANJENA: Baka Marta u bolnici

Nakon godina patnje u hladnoj, čađavoj i tamnoj sobici oronule straćare na periferiji pešterskog sela Plana, sakrivenog u zabiti na samoj granici Srbije i Crne Gore, teško bolesna, usamljena i siromašna starica Marta Kopilica konačno je, nakon apela u “Vestima” i na portalu Ljudske sudbine humanitarca Hida Muratovića, prebačena u sjeničku bolnicu, gde je prvi put sa ljudima i gde se, kako su nam rekli tamošnji lekari, lepo oporavlja.

Teška bolest

U međuvremenu sjenički Centar za socijalni rad traži načine da spasi usamljenu i teško bolesnu baku i zbrine je u nekoj državnoj ustanovi. Dok se ne nađe neko rešenje, baka će ostati u bolnici.

U sjeničkoj bolnici baka Marti uručena je donacije od 50 franaka koju joj je iz Švajcarske poslao naš čitalac i dobrotvor Milenko Šipka i 50 australijskih dolara koje joj je iz Perta u Australiji poslala dobrotvorka Ana.

– U mom kućerku nisam videla svetlo dana. Moj život bio je kao u grobu, samo tuga velika. Ne znam hoću li se tamo vratiti ili će me negde smestiti. Ovako staroj, bolesnoj i nemoćnoj nema mi više života u mojoj Plani, gde sam vek provela u bedi i muci. Ne znam uopšte kako sam opstala i kako sam još u životu – priča starica i puno se zahvaljuje dobrotvorima iz Švajcarske i Australije.

Baka Marta se nije udavala. Ostala je u zabitoj Plani, na svom kućnom pragu, da u bedi i sirotinji čuva bolesnu majku. Nakon majčine smrti tri decenije živi sama, bez penzije i socijalne pomoći, bez ikog svoga. Samo povremeno je poseti rođak Radivoje iz susednog sela.

Život od nadnice

– Bila sam mlađa i zdravija, pa sam se nekako snalazila. Malo nadničila, malo tragala za šumskim plodovima. Izlazilo je za hleb i lekove. Sada sam ostarela i obolela, nemoćna da se sama o sebi brinem u selu iz koga su gotovo svi otišli. U nekada brojnoj Plani ostalo nas je još petoro i svi smo bolesni i starci – priča Marta.

Iz daleke Kanade lepe vesti stigle su i Atifi Ljajić, siromašnoj samohranoj majci iz Novog Pazara koja, nakon što se prvi put porodila u 60. godini, sama, u iznajmljenom stanu i sa penzijom od 160 evra, brine o šestogodišnjoj ćerki Alini.

Ovoj hrabroj ženi i njenoj ćerki pomoć je poslala anonimna dobrotvorka iz Kanade koja planira da im u narednih nekoliko godina trajno obezbedi krov nad glavom. Ova dobrotvorka je već uplatila prvu ratu za Atifin stan (oko 25.000 evra). Ostatak će, u ratama, kako budu napredovali radovi, uplaćivati investitoru zgrade u centru Novog Pazara.

– Za sada ne znam mnogo o dobrotvorki, jer sve ide preko njenih posrednika, poznatih humanitaraca iz ovog kraja. Niti kada će stan biti završen. Nadam se da će ova divna i humana žena uplatiti i ostale rate i da će nas, kako nam je obećala, trajno zbrinuti – ističe Atifa i dodaje:

– Bio bi to najveći životni uspeh i spas za mene i Alinu, jer su nam nerešeno stambeno pitanje i kirije koje ne možemo da platimo najveći problem koji same, sa mojom minornom penzijom, nikada ne možemo rešiti – naglašava Atifa i napominje da nije imala od čega da plaća kiriju, da je pretila opasnost da sa ćerkom ostane na ulici i da su joj najviše pomogli dobri ljudi.

SIROTINJA: Baka Marta

Apel za pomoć

Kakva će biti dalja sudbina baka Marte saznaćemo narednih dana. Gde god da bude njoj će trebati pomoć humanih ljudi. U našim narednim tekstovima zainteresovane čitaoce obavestićemo kako mogu da joj pomognu i šta joj je najpotrebnije.

Sreća i zdravlje

– Ne znam šta bi bilo sa nama da se nije pojavila još jedna dobrotvorka, takođe iz Kanade, koja nam evo već treću godinu unapred plaća kiriju za iznajmljeni stan u centru Novog Pazara. Bog joj dao šta u životu poželela, najviše sreće i zdravlja. Hvala puno i drugim dobrotvorima koji nam svojim donacijama pomažu da se prehranimo i platimo struju i komunalije – poručuje Atifa.

POMOĆ IZ KANADE: Atifa Ljajić s ćerkom

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here