Tanjug
Kosovska Mitrovica

Građani severa Kosova imaju razloga da budu nezadovoljni radom vlade Aljbina Kurtija ali ne i da strahuju od nje ili od kosovske policije, ocenio je politički analitičar iz Prištine Nedžmedin Spahiu.

On je za portal Demostat ocenio da Kurti nije „kriminalac ni korumpiran političar“ već da „jednostavno nije sposoban da vlada“.

– To je razlog što su Srbi nezadovoljni njegovom vladom, a uskoro će nezadovoljstvo biti i među Albancima na Kosovu. Ali on nije sklon da diskriminiše Srbe, niti bilo koga drugog. Kurti nije ubio nikog, niti je naredio neko ubistvo. I kada je bilo vreme rata on se nije dočepao oružja, ne zato što se plašio da će poginuti, nego što nije bio u stanju da puca u bilo koga – naveo je analitičar.

Ocenio je da Srbi na Kosovu i Metohiji nemaju razloga da strahuju za bezbednost jer je, po njegovim rečima, na Kosovu u poslednje dve decenije, bilo „više incidenata unutar samih etničkih zajednica nego između različitih etničkih zajednica“.

– Nijedan političar nije ubijen od strane pripadnika druge etničke zajednice, a unutar zajednice je bilo puno. Ubijeni su Dimitrije Janićijević, Oliver Ivanović, ranjen je Petar Miletović, a atentatori nisu bili Albanci nego Srbi – naveo je Spahiu.

Demostat je ranije objavio rezultate istraživanja po kojima je kod Srba sa severa Kosova prisutan visok stepen nepoverenja u vladu u Prištini, lokalne albanske vlasti i policiju ali i „strah“ od predstavnika Srpske liste.

Srbi sa Kosova najviše veruju Kforu, jer smatraju da ta misija može da obezbedi sigurnost i bezbednost, prvenstveno u smislu zaštite od represije Prištine, a imaju i veliko poverenje u eparhiju Raško-prizrensku Srpske pravoslavne crkve (SPC).

1 COMMENT

  1. Pamte Srbi sve – od Martinovića do pucanja na decu za Božić !!! Bolje je da se gospodin Spahiju bavi analizom koliko je UČK ubio Albanaca, i koliko je Albanaca stradalo od NATO bombi i umrlo od osiromašenog uranijuma, nego što pokušava da objasni kako ustvari Srbi terorišu Srbe na severu Kosova i Metohije, a Kurti je cvećka…te priče ne prolaze kod Srba – osećaju oni Kurtijev teror na svojoj koži !!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here