EPA/Filip Singer
Nemački kancelar Olaf Šolc

Cene energenata vrtoglavo rastu, korona-kriza je poremetila lance snabdevanja: kancelar govori o “istorijskom izazovu” za Nemačku. Mora se nastupati zajednički – pa je održan prvi sastanak vlade, poslodavaca i sindikata.

Nemački kancelar i socijaldemokrata Olaf Šolc priprema građane Nemačke na dalja poskupljenja.

– Aktuelna kriza neće biti završena za nekoliko meseci – rekao je socijaldemokrata (SPD) na početku takozvane “zajedničke akcije” sa najvišim predstavnicima poslodavaca i sindikata, u kancelarskom uredu.

Rat Rusije u Ukrajini i poremećeni lanci snabdevanja, zbog korona pandemije, stvorili su opštu neizvesnost.

“Istorijski izazov” pred Nemačkom

– Moramo da se pripremimo na to da se ova situacija neće promeniti u dogledno vreme – kazao je Šolc. Nemačka se suočava sa “istorijskim izazovom”.

Cilj ovog prvog u niyu sastanka je pronalaženje instrumenata za suzbijanje rasta cena. Rezultati će biti poznati tek najesen.

– Kao zemlja ćemo dobro proći kroz ovu krizu samo ako se udružimo, ako zajednički, ruku pod ruku pronađemo rešenja – istakao je Šolc.

I predsednik poslodavaca Rajner Dulger vidi tmurne oblake na horizontu.

– Zemlja je pred najtežom ekonomskom i društveno-političkom krizom od ujedinjenja. Ona može da se prevaziđe samo zajedničkim snagama. Stalni ekonomski rast, kakav je zabeležen pre korona pandemije i početka rata u Ukrajini, više nije nešto što se podrazumeva. Pred nama su teške godine – navodi Dulger.

Učesnici sastanka su se složili da do sada nije bilo takozvane spirale plata i cena, znači da inflaciju ne pokreću visoke plate. Vladine mere koje su već usvojene rasteretiće prosečno domaćinstvo za 1.000 evra. Međutim, opreterćenja su “znatno više od toga”.

Zajednička akcija – ideja iz 60-ih

Zajednička akcija podseća na istoimenu inicijativu iz 1967. koju je pokrenula “Velika koalicija” (demohriščani i socijaldemokrate) u Nemačkoj: vlada, lokalne vlasti, sindikati i udruženja poslodavaca, zajedno sa centralnom bankom, Bundesbank, trebalo je koordinisano da deluju.

Tadašnji ministar privrede Karl Šiler, čija ideja je to i bila, govorio je o “stolu društvenog razuma”. On se nadao da će izbeći “pregrejevanje” privrede do kojeg bi moglo da dođe zbog zahteva sindikata za povećanjem plata.

Tada je, kao i danas, postojala opasnost da se plate i cene međusobno guraju na gore – odnosno povećavaju inflaciju. Sindikati su tada veoma nevoljno ušli u pregovore. Ukupno je za 10 godina bilo deset rundi razgovora, ali su se 1978. sindikati definitvno povukli.

3 COMMENTS

  1. Nemačkoj može biti toplo u dve situacije – 1 ) da sklope mir sa Rusijom uz vazalni položaj zbog zavisnosti od energenata i 2) da ih Rusija okupira.
    Isto kao što oni nama daju dve “solucije” : 1) priznajte Kosovo i ući ćete kao vazali u EU i 2) okupiraće vas NATO.
    Jedino rešenje i za Nemce i za Srbe je NEUTRALNOST ! Da je EU ono čemu teži – apsolutno bi se izborila za svoj neutralni i mirotvorni stav , kao što to uporno i uz mnogo problema čini Srbija. Bolje da Šolc to shvati sada, nego posle III svetskog rata.

    • Srbi u svakom slučaju imaju više empatije za Nemce sada, nego što su oni imali za Srbe 1999. god.! Samo se nadam da se EU neće raspasti u krvavom ratu, kao što se raspadala SFRJ.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here