Tanjug/AP
Olaf Šolc

Nemački kancelar Olaf Šolc poručio je danas da Nemačka stoji uz Izrael istakavši da se teroristima Hamasa mora pružiti otpor.

On je to rekao na otvaranju Međunarodne konferencije o održivosti koja se održava u Hamburgu i istakao da zvanični Berlin podržava prekid vatre, oslobađanje talaca i pokretanje političkog procesa, čak i ako se čini da je to teže nego ikad.

– Rešenje o dve države može biti jedini cilj za bilo koji politički proces – rekao je Šolc.

Prema njegovim rečima protekla godina rata donela je nezamislivu patnju palestinskom stanovništvu u Pojasu Gaze.

– Hezbolah i Iran moraju odmah prekinuti napade na Izrael – rekao je Šolc i upozorio da ti napadi predtavljaju još jednu eskalaciju u inače napetoj bliskoistočnoj situaciji.

U Izraelu se danas obeležava prva godišnjica napada palestinske militantne grupe Hamas, a izraelski predsednik Isak Hercog započeo je dan minutom ćutanja u kibucu Reim u 06.29 sati, kada je pre tačno godinu dana počeo najsmrtonosniji napad u istoriji jevrejske države.

U napadu Hamasa 7. oktobra 2023. godine poginulo je najmanje 370 ljudi, a u ratu koji je potom izbio i traje i dalje, do kraja septembra ove godine poginulo je više od 43.000 osoba, od čega 41.431 Palestinac, većinom u Pojasu Gaze.

Više od polovine objekata u pojasu Gaze je uništeno, a gotovo celokupno stanovništvo Gaze je raseljeno – približno 2,3 miliona ljudi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here