EPA/Nina Prommer
Sofija Loren

Sofija Loren priznaje da je sa 90 godina uradila mnogo, ali nije postigla sve što je želela. “Ceo život pokušavam da imam britanski naglasak”, šali se filmska legenda italijanskog porekla, koja danas slavi rođendan sa odabranom grupom.

Britanski naglasak na stranu, Sofija Loren je živela životom daleko iznad snova koje je imala kao dete dok je odrastala u Napulju tokom Drugog svetskog rata. „Zaista sam preživela rat“, kaže ona.

„Bombardovanje svuda i ubijanje svih. Bilo je stvarno grozno. A novca nije bilo. Čak ni za hranu.“

Ali Sofija je bila odlučna i puna nade. Kao tinejdžerka, počela je da učestvuje na takmičenjima lepote. Sa 20 godina ostvarila je revolucionarnu ulogu u filmu Napuljsko zlato iz 1954. godine. Četiri godine kasnije stigla je u Holivud ne znajući ni reč engleskog.

“Bila sam potpuno izgubljena, ali voljna da učim”, kaže ona. U vreme kada je 1960-ih osvojila Oskara za “Dve žene”, bila je međunarodna zvezda. „Sofija je uradila sve što je na njenom spisku“, kaže prijatelj glumice. „Imala je ispunjen život i ništa ne bi promenila.“

Sofija je podjednako ponosna na svoj 41-godišnji brak sa pokojnim Karlom Pontijem i svoja dva sina. „Imam decu. Imam unuke“, kaže ona. „Mislim da sam stigla do mirnog života. Imam sve što sam ikada želela“.

Penzionisana u Ženevi

Nakon Karlove smrti 2007. godine, Sofija je napravila pauzu u karijeri u Ženevi, u Švajcarskoj, u luksuznom stanu koji je posedovala više od 50 godina. „Tamo su rođeni moji sinovi, Karlo i Edoardo“, kaže Sofija o imanju koje se nalazi u gradskoj četvrti Starog grada.

Posle celog života putovanja svetom, oseća se srećno što je kod kuće među svojim uramljenim porodičnim fotografijama i uspomenama. „U ovoj fazi njenog života, Sofijine strasti su da provodi vreme sa svojim unucima, sedeći u svojoj bašti, gledajući neke od svojih omiljenih serija ili klasičnih filmova“, kaže prijatelj.

„Ona želi da se oseća udobno, da ima dobre razgovore sa prijateljima i da jede dobre obroke.“

Nedavno se suočila sa zdravstvenim problemima

Protekla godina nije bila laka. Prošlog novembra Sofija je pala u kupatilu i slomila više kostiju, uključujući kuk i butnu kost. Povrede su zahtevale operaciju i višemesečnu rehabilitaciju. „Još uvek nije 100 odsto dobro“, priznaje prijatelj.

„Dakle, hodanje je ponekad problem i ona se plaši da se ponovo ne desi slična nezgoda. Ali Sofijin um je definitivno tu“, dodaje prijatelj.

„Ona je malo zaboravnija nego što je bila u prošlosti, ali se smeje i kaže da je uvek bila zaboravna.“

Ostao joj je netaknut i živahan duh koji ju je iz podnožja doveo na svetsku scenu.

„Kad se pogledam u ogledalo, navijam za sebe“, kaže Sofija. „Ne pitam: ‘Jesi li super?’ Tako se osećam iznutra, koliko sam sigurna, koliko sam srećna. To je ono što je važno“, rekla je svojevremeno jedna od najlepših žena sveta,

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here