Socijalna pomoć draža od posla

0

Prema studiji saveznog Ministarstva za rad, objavljenoj pre tri meseca, proizilazi da su migranti i njihova deca rođena u Nemačkoj u duplo većem broju upućeni na pomoć države nego ostatak stanovništva.

"To se objašnjava njihovim često niskim kvalifikacijama", piše dalje ovaj novinar, ali na drugoj strani postoji opravdana sumnja da je tako često kritikovani nemački socijalni sistem za druge i dalje veoma atraktivan. Mnogi se doseljavanju ne da bi radili, već samo da bi dobili socijalnu pomoć.
 

Studija nemačkog Ministarstva rada pokazuje da 28 odsto primalaca "Harc 4" pomoći vuče korene iz inostranstva, a u velikim gradovima je taj procenat mnogo veći. S druge strane, udeo stranaca u ukupnom broju stanovnika od 82 miliona iznosi svega 19 odsto. Tu se ubrajaju migranti i deca, kod kojih jedan od roditelja ima strano poreklo, kao i doseljenici nemačkog porekla iz bivšeg SSSR-a.

 

Prema zvaničnoj statistici 4,3 odsto od ukupnog broja stanovništva prima "Harc 4", dok je migranata 8,1 odsto. Među njima je najviše iz istočnog bloka (28 odsto), a onda slede Turci sa 19 i južni Evropljani sa 12 odsto.
 

Razlozi za "masovno naseljavanje u nemačke socijalne sisteme" vide se pre svega u razlikama u obrazovanju. Prema saveznoj Agenciji za rad, čak 75 odsto nezaposlenih migranata nema završeno obrazovanje. Samo 18 odsto učenika sa migrantskom pozadinom završi tzv. realšule, a kod Nemaca 34 odsto.

 

Osim toga, trećina migranata, koji potražuju "Harc 4" , teško ili skoro nikako ne razume nemački jezik. Na kraju, trećina nezaposlenih muškaraca stranog porekla ima položen zanat u zemlji iz koje dolazi, koji u Nemačkoj nije priznat.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here