ATAImages
Snežana Đurišić

Pevačica Snežana Đurišić pevala je dve večeri za redom u prepunoj sali mts Dvorane i oduševila brojne fanove prave narodne muzike. Moćnim vokalom i emotivnim izvođenjem dirnula je srca prisutnih, a koncertima u Beogradu, ujedno, proslavila 55 godina muzičke karijere.

– Zadovoljna sam, ako zaista trajem toliko godina, kako i jeste, onda je to znak da sam posao radila na pravi način, rekla je Snežana.

Rođena je 6. juna 1959. u Gornjem Milanovcu, ali je veći deo detinjstva provela u Kraljevu, pre nego što se s porodicom preselila u Beograd. U prestonici je završila srednju muzičku školu. Iako je sa devet godina ušla u svet muzike, tada devojčici ništa nije nedostajalo. Smatra da je rođena pod srećnom zvezdom. Nije bila, kako kaže zvezda, već čudo od deteta u to vreme, jer nije bilo dece koja su se bavila muzikom.

– Ne žalim ni za čim jer sam imala detinjstvo. Moji roditelji su vodili o svemu brigu, živela sam kao sva druga deca.

Sa sedam godina pobedila je na festivalu “Studio 6 vam pruža šansu” pevajući pesmu Lepe Lukić “Udati se nikad neću” i stekla pravo da snimi ploču. Za Diskos iz Aleksandrovca je 1969. snimila prvu ploču “Baki i deki/Mami i tati”. Nakon nastupa na festivalu Beogradsko proleće, 1971. pevala je na Titovom rođendanu u Domu omladine, a predsednik je potom pozvao za svoj sto, da mu iseče tortu. Tito je pitao šta želi da bude kad poraste, a odgovorila je da želi da se bavi pevanjem, ali da u Milanovcu i Kraljevu nema muzičke škole. Josip Broz je kasnije dao da se Snežaninom ocu nađe posao u Beogradu, i da se porodica Đurišić preseli, kako bi Snežana završila željenu školu.

Malo ko zna da je 1977. bila prva pratilja na izboru sa Mis Jugoslavije. Tokom duge karijere, od publike je stekla epitet “kraljica narodne muzike” i smatra se jednom od najkvalitetnijih i najpopularnijih pevačica domaće folk scene, a prepoznatliva je po velikom broju hitova. “Kleo se, kleo”, “Između mene i tebe, tama”, “Kuće male”, “Ti bi mog’o da me spasiš”, “Ti, ona i ja”, “Zoro, sestro”, “Ćud je ženska smešna rabota”…

Džudista je bila 11 godina, igrala košarku, trenirala plivanje u Zvezdi, obožava skijanje… Bila je udata za harmonikaša Slobodana Gvozdenovića, a zanimljivo je da joj se prvobitno nije dopao, jer kada su se prvi put sreli ispred jednog studija, a on joj je zviždao na ulici. Međutim, sudbina ih je spojila i nakon što su se ponovo sreli, više se nisu razdvajali. Brak je trajao je 36 godina i zajedno prošli kroz različite životne faze. Nakon venčanja, par je dobio ćerku Maju i sina Marka. Veliku ljubav prekinula je Slobodanova iznenadna smrt 2013. u Beču, gde je pevačica imala nastup. Od ćerke i zeta Branka dobila je unuke Teodoru i Luku, a od sina i snaje Đurđe ima Miloša i Lanu. U vezi je sa ginekologom Vanjom Miloševićem.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here