Đ. Janković
Prerano otišao: Dragan Bartula za života

Pre godinu dana Lozničane je iznenadila i rastužila vest da je iznenada u 64. godini u Loznici preminuo slikar Dragan Bartula. Godinu dana kasnije u znak sećanja na njega u lozničkom hotelu ”San” otvorena je izložba njegovih slika ”Čuvari koplja”. Izloženo je tridesetak slika od kojih je većina godinama ulepšavala zidove soba i hodnika ovoga hotela, a nekoliko je stiglo sa Hilandara gde je Bartula često boravio i stvarao. Izložbu su priredili porodica i prijatelji, a domaćin je bio dugogodišnji Bartulin prijatelj Slaviša Miletić, koji je sticajem okolnosti postao vlasnik najveće zbirke njegovih slika, nešto više od dvadesetak iz različitih perioda stvaralaštva. O slikaru i njegovom delu govorili su biranim rečima njegovi prijatelji i saradnici.

Ponos grada

Umetnički fotograf i veliki slikarev prijatelj Rajko Karišić, rekao je da su družili više od 23 godine, i da ne zna koliko su puta bili zajedno u Hilandaru. – Jako mi je drago što su ovde, njegovi prijatelji, zajedno sa porodicom, uspeli da prirede ovu izložbu koja je samo mali prikaz onoga što je naš Bartula uspeo da uradi na ponos svima nama, njegovim sugrađanima i svim ljubiteljima umetnosti – kazao je Karišić i ispričao i kako je nastao ciklus ”Čuvari koplja Svetog Đorđa”, jedan od najuspešnijih serijala u Bartulinom stvaralaštvu. Bartula je rođen 1959. godine u Sokocu (BiH), a u Loznici je završio osnovnu i srednju školu. Studirao je sociologiju u Sarajevu i Pedagošku akademiju u Šapcu. Bio je i dugogodišnji učitelj osnovcima lozničke ”Kadinjače” gde je izveo mnoge generacije. Osnivač je Galerije ”Mina Karadžić”, kao scenograf u velikom broju pozorišnih predstava ostavio je veliki pečat u KUD ”Karadžić”, bio je dizajner više knjiga, za slikarstvo je dobio brojne nagrada, a za 2017. godinu i ”Vukovu nagradu” Kulturno prosvetne zajednice Srbije.

Izložba bila dobro posećena

Plodonosni stvaralac

Važio je za jednog od najplodonosnijih slikara i bio član Udruženja Likovnih umetnika Srbije od 1999. godine, Udruženja likovnih stvaralaca Šapca, Udruženja likovnih umetnika istočne Hercegovine i Umetničkog bratstva manastira Dobrun (RS). U zemlji i inostranstvu samostalno je izlagao skoro 60 puta i aktivno učestvovao na preko 150 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Bio je i učesnik na više od sto likovnih kolonija i saborovanja u Srbiji i inostranstvu. Ostalo mu je bilo da vodi još četvrti razred i posle te generacije ode u penziju, ali je smrt bila brža. Ostale su njegove slike kao svedoci velikog talenta, marljivog slikara koji je više bio cenjen van svoga grada. ”Tihe naravi, jasnih stavova, nikad upakovan u kliše palanke, prepoznat i poštovan u Milanu, Moskvi, Bernu, Berlinu, više nego u gradu kom je dao neizbrisiv pečat”, napisano je na plakatu za ovu izložbu, kao najbolji opis Dragana Bartule, slikara koji je otišao prerano i ostavio prazninu u slikarskom i svetu njegovih brojnih prijatelja.

Bartulin portret

Upoznavanje u Hilandaru

Miletić je, kao dugogodišnji Bartulin prijatelj, rekao da su se upoznali u Hilandaru i da je došao na ideju da bi na neki način grad trebalo, zajedno sa prijateljima i porodicom, da se oduži slikaru koji je otišao prerano. – Smatram da je ovo i naša obaveza jer je Bartula ostavio neizbrisiv pečat i veliki doprinos u kulturnom životu Loznice – rekao je on.

Mirjana Pejak

Čarobni brodovi

Ovo veče je skup prijatelja koji nisu samo čuvari koplja, već su čuvari uspomene na našeg Bartulu, kazala je u obraćanju Mirjana Pejak, direktorka Biblioteke Vukovog zavičaja. – Godinama sam dogovarala sa njim da napravimo neku vrstu izložbe u Biblioteci, da onima koji ga poštuju, ali ne znaju detalje njegovog slikarstva približimo neki ciklus, od čarobnih brodova, do čuvara koplja. Majstor je otišao i ostavio nas da ga se sećamo, da na njegovim slikama tražimo putokaz kako pronaći suštinu života i časno živeti. Otplovio je, ali ostavio sećanje da se morate posvetiti svojoj plovidbi na pronalaženju sebe jer je u tome smisao života – rekla je ona.

Danilo Vuksanović

Ljubav prema životu

Na izožbi je bio izložen i veliki Bartulun portret, rad njegovog prijatelja Danila Vuksanovića, akademskog slikara iz Novog Sada koji, kako reče autor, predstavlja Draganovu ličnost i njihovo dugogodišnje prijateljstvo. – Godinu dana od Draganovog odlaska imamo priliku da vidimo mali deo njegovih slika, možemo se preko tog delića podsetiti njegove veličine. Ne samo kao umetnika, slikara i kulturnog radnika u Loznici nego kao izuzetnog čoveka koji je voleo život i ljude koji ga okružuju. Najvažnije je da održavamo sećanje na njega, a to ćemo učiniti pomoću njegove umetnosti. Za ovu priliku uradio sam Draganov portret koji će ostati u vlasništvu njegove porodice – kazao je on u emotivnom obraćanju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here