Vesti
Cene svih vrsta goriva su uveliko premašile dva dolara po litru

Troškovi života u Australiji su sve veći iz dana u dan, a to se najbolje vidi kada prolazimo pored benzinskih pumpi.

Velike svetleće table s cenama goriva koje rastu, svakodnevno nas podsećaju da život u Australiji nezadrživo poskupljuje. Vlada krivicu prebacuje na invaziju Rusije na Ukrajinu, koja je dovela do globalnih potresa na tržištu nafte i naftnih derivata.

Ali, utisak je da je cela ta situacija samo dolila ulje na već razbuktalu vatru rastućih cena benzina i dizela.

Može li Savezna vlada da zaustavi nekontrolisana povećanja cena, pitanje je koje bi moglo da ima veliki uticaj i na ishod predstojećih saveznih izbora, koji se očekuju sredinom maja.

Jedan od načina je smanjenje akciza na gorivo čime bi se bar usporio rast cena koje su već premašile i 2,50 dolara po litru za premijum bezolovni benzin od 98 oktana.

Zahtev premijeru Skotu Morisonu da smanji akcize, odnosno da saseče prihod koji se direktno sliva u državni budžet, već su uputili pojedini poslanici Koalicije, iz redova Nacionalne stranke. Reč je o onim političarima koji predstavljaju sedišta u izrazito poljoprivrednim regijama Australije, gde se i troši najviše benzina i dizela.

Isti apel premijeru Morisonu i državnom blagajniku Džošu Frajdenbergu uputili su i premijeri australijskih država iz Liberalne stranke.

Prvi je to učinio premijer Južne Australije Stiven Maršal, kojeg predstojećeg vikenda čekaju državni izbori.

– Zatražili smo od Frajdenberga da u predstojećem državnom budžetu razmotri pružanje određenog olakšanja građanima u vidu smanjenja akciza. Znamo da akcize predstavljaju jedan od glavnih izvora prihoda u budžetu, ali cene goriva su počele da građane udaraju jako po džepu – rekao je Maršal i naglasio da će sve veće cene goriva uticati i na povećanje svih ostalih životnih troškova.

Premijer Novog Južnog Velsa Dominik Perote nije bio konkretan kao njegov kolega Maršal, ali je naglasio da bi se u ovom trenutku trebalo više fokusirati na budžete građana, nego na državni budžet.

– Pozdravio bih svaki potez Komonvelta na smanjenju akciza, čime bi se smanjili i troškovi građana – rekao je Perote.

Akciza na gorivo trenutno iznosi 44,2 centa po litru, bez obzira na vrstu goriva. Prema poslednjem budžetu, taj prihod donosi saveznom budžetu čak 19 milijardi dolara, što znači da bi svako smanjivanje napravilo velike rupe u državnoj kasi.

Premijer Morison je izjavio da do objav ljivanja budžeta 29. marta neće biti promena, a po pitanju cena benzina istakao je drugačiju viziju za obuzdavanje cena.

– Svi znamo šta se dešava s cenama goriva zbog rata u Evropi. Radimo s drugim državama širom sveta da se pusti u promet veća količina rezervi goriva, kakko bismo pokušali da ublažimo pritisak na cene – rekao je savezni premijer.

Za to vreme, i benzin i dizel nezadrživo idu gore u svim gradovima Australije i, kako stvari stoje, u naredne dve nedelje nećemo videti njihovo zaustavljanje.

Dizel preko tri dolara?!

Najviše cene naftnih derivata zabeležene su u Severnoj teritoriji. Na pumpama u Arnemovoj zemlji, oko 600 kilometara istočno od Darvina, litar dizela košta i preko 3,20 dolara!

Kako kažu iz lokalnih opštinskih saveta, cene goriva u ovim zabačenim delovima su uvek veće nego u drugim regijama, ali nikada nisu ni blizu dostigli sadašnji nivo.

Takođe podsećaju da stanovništvo u ovim krajevima zarađuje značajno manje nego u drugim, urbanim delovima države.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here