Slučaj Tači: 100.000 € za ubistvo svedoka

0

 

Hisri Rama, bivši pripadnik kosovske policije i nesuđeni likvidator Blace

 

 

Agenti ŠIK-a su unajmili Hisrija Ramu, nekadašnjeg pripadnika kosovske policije, da ubije Nazima Blacu, jednog od ključnih likvidatora u toj službi, a sada svedoka u slučaju koji Euleks istražuje.

Prema transkriptima telefonskih razgovora koji su dospeli u ruke Euleksovih istražitelja Rama je od agenta ŠIK-a Šabana Sulje, bliskog rođaka Azema Sulje, dobio 100.000 evra da likvidira krunskog svedoka u predstojećem procesu protiv čelnika tajne službe OVK.

 

"Dao mi je 100.000 evra, to je bilo na početku, nisam uzeo sve to, ali negde oko 3.000 do 4.000 evra, toliko za početak. Šaban mi je dao svojim rukama. Ja sam pozvao Nazima i rekao sam mu da ide odatle", kazao je Rama na snimku koji traje više od 20 minuta, a prenosi "Koha ditore".

 

List je to saznanje objavio na osnovu sadržaja iz audio-snimka, po kome Husri Rama priznaje da je dobio novac da ubije Blacu.

Pregovori o ovoj likvidaciji počeli su u junu, a završeni su u avgustu. Kako navode dobro obavešteni izvori u Prištini, dobar deo prisluškivanih razgovora obavljen je sa broja lokalne mreže "Valja", pozivnog broja 044 koji pripada Azemu Sulji.

Novi transkripti objavljeni su svega dva dana pošto je jedan od pokretača istrage o mračnim radnjama ŠIK-a Gani Geci prozvan da je ubio jednog od dreničkih vođa OVK-a, Abedina Redžu, poznatog i pod nadimkom "Komandant Sandokan".

"Komandant Sandokan" je ubijen u međusobnom obračunu lokalnih lidera OVK, ali tačne okolnosti ovog događaja nikada nisu rasvetljene, pošto je porodica Geci, tokom i neposredno posle rata, optuživala Tačijeve saradnike da su Redži platili 40.000 švajcarskih franaka da ubije Ganija Gecija.

Blaca je prethodno naveo da je učestvovao u 17 ubistava, pokušaja ubistava i pretnji. U video zapisu je priznao da je ubio nekadašnjeg pripadnika Službe bezbednosti Ibuša Klokošija, a kao nalogodavce je označio Azema Sulju, poslanika i potpredsednika Tačijeve Demokratske partije Kosova, Džavita Halitija i drugi visoke funkcionere DPK.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here