Z. Vicelarević
SAGLASNI U SVEMU: Učesnici sastanka u prostorijama KUD Vidovdan

Savez srpskih udruženja Nemačke održao je sastanak u prostorijama KUD Vidovdan u Frankfurtu, a Dragan Ivašković, predsednik SSUN je sazvao članove kako bi razmotrili nerešena pitanja iz prošlosti među kojima je najvažnije pitanje bilo rešavanje stanja prema poreskoj upravi Nemačke (Finanzamt) koje nije ozbiljno urađeno još od 2013. godine. Tim povodom je na sastanak pozvana Ivana Živković, ekonomska savetnica iz Štutgarta koja je pokušala da razjasni i objasni finansijsko stanje u kome se SSUN nalazi.

Koliko su ozbiljno učesnici sastanka shvatili problem oko poreza govori činjenica da su svi zajedno tražili izlaz iz ove situacije i da je pronađeno rešenje na kraju jednoglasno izglasano, što je prvi put u istoriji postojanja SSUN da su se Srbi složili.

– Na današnjem sastanku smo napravili ogroman korak u napred. Ovo je, po meni bio jedan od najkonstruktivnijih sastanaka gde smo pokazali da smo jedinstveni. Saglasili smo se da do kraja godine rešimo ovaj veliki problem. Odredili smo ljude koje smatramo veoma ozbiljnim koji će da reši status SSUN bude ponovo legalan prema nemačkim vlastima. Sa rešavanjem tog problema možemo da startujemo i da dalje radimo, verujem, još bolje nego do sada – rekao je za “Vesti” Dragan Ivašković, predsednik Saveza srpskih udruženja Nemačke.

ZADOVOLJAN: Dragan Ivašković (levo stoji) se obraća predstavnicima klubova

Ivana Živković, ekonomska savetnica kaže da je pozvana na sastanak zbog problema koji SSUN ima.

– Suština problema je nepredovanje poreskih izveštaja prethodnih godina, što je dovelo do gubitka poreskog broja i gubljenja mogućnosti primanja i davanja donacija. Mislim da sam uspela da im pomognem. Nažalost, još postoje ljudi i narodi koji nisu navikli na demokratiju. Još patimo svi od postsocijalističkog sindroma, što znači čitava bivša SFRJ. Zapadne države koje su u kapitalizmu funkcionišu potpuno drugačije nego države iz kojih potičemo. Posavetovala sam ih šta bi bilo najbolje da urade, a da li će uraditi to ostaje na njima – rekla nam je Ivana Živković.

POMOGLA SAVETIMA: Ivana Živković

Sastanak je nastavljen traženjem mogućnosti za održavanje predstojeće Savezne dečje smotre folklora i odabir stručnog žirija za tu manifestaciju.

– Prema planu, Savezna smotra dečjeg folklora trebalo bi da bude održana 30. novembra u Berlinu. Malo je problematično to što nam je domaćin rekao da predviđena sala raspolaže sa 800 mesta, a mi smo ustanovili da je za ovu veliku manifestaciju potrebna sala koja može da promoviše 1.300 učesnika zajedno sa publikom. Dogovorili smo se da domaćin u roku od nedelju dana obavesti SSUN o mogućoj adekvatnoj sali, kako bi eventualno neko drugo društvo moglo da pronađe odgovarajuću salu kako bismo dečju smotru održali – navodi Ivašković, koji je zahvalio svim prisutnim predstavnicima klubova kao i KUD Vidovdanu domaćinu sastanka.

PREDSTAVNICI SKUD MLADOST: Danilo, Jovana i Dragana iz Hamburga

Odabran žiri

Učesnici sastanka su se izjasnili i o predlozima za članove stručnog žirija za dečju smotru i glasanjem odabrali sva tri člana žirija.

– Izabrani su Ivan Terzić, stručnjak za nošnju, Mira Zakić, stručnjak za muziku i Igor Gudić, stručnjak za igru.

Jedinstvo za primer

Predstavnici SKUD Mladost iz Hamburga, Jovana Plakalović, Dragana Stanojević i Danilo Glogovac su zadovoljni sastankom, a Jovana nam je rekla:

– Smatram da je ovo bio veoma konstruktivan sastanak. Sviđa mi se što smo svi bili svesni problema koji je postojao i da smo svi zajedno pronašli rešenje i da svi imamo isti cilj. U drugom delu smo takođe pokazali dečji folklorni ansambli kao veoma bitan i da pokušavamo svi zajedno da pronađemo mogućnost da se dečja folklorijada održi.

Da stanemo na zdrave noge

Iz Raštata iz Srpskog kulturnog centra na sastanak u Frankfurt su došli Danijel Tadić, predsednik i Biljana Garić, potpredsednica SKC Raštat:

– Jednoglasno smo doneli odluku da se neki stari problemi, koji su se nagomilali i godinama nisu bili rešavani, sada konačno reše. Rešen je problem sa poreskom upravom i da stavimo opet SSUN na zdrave noge. Oko Savezne smotre u Berlinu bila je konstruktivna diskusija i još ima nekoliko pitanja da se reše i nadam se da će u toku ove nedelje i to da bude završeno. Sastankom smo veoma zadovoljni i želim da uputim pohvale novoj upravi na uspešnom održanom prvom sastanku i na željama da se uhvati u koštac sa svim problemima. Retko kada smo bili ovako jedinstveni – rekao je Danijel Tadić, predsednik SKC Raštat.

Danijel Tadić i Biljana Garić iz Raštata

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here