Slovo “U” na strašnom stratištu

0

Na planini Klek kod Ogulina, u Karlovačkoj županiji, služen je parastos za 453 Srbina koje su ustaše ubile 1941. godine i bacile u Klečku jamu.
Parastos je služio paroh drežičko-jasenički protojerej Miloš Orelj pred oko 20 okupljenih poštovalaca i potomaka žrtava, srpskih zvaničnika iz karlovačke županije, te predstavnika udruženja Jadovno 1941. iz Banjaluke i Beograda.
Zamenik župana Karlovačke županije Siniša Ljubojević, na čiju inicijativu je 2012. godine obieleženo stradanje Srba na ovom stratištu, izrazio je zadovoljstvo što se na ovom mestu potomci i poštovaoci žrtava okupljaju treći put, 73 godine nakon zločina.

Uništen i spomenik
Skromno obeležje žrtvama Klečke jame podignuto šezdesetih godina 20. veka uništeno je u proteklom ratu i do danas nije obnovljeno. Veliko slovo "U" sa krstom u sredini, koje je bilo na ostacima spomenika, ni do danas nije uklonjeno.

– Žrtve su bacane u jamu od maja do avgusta 1941. godine, znači pre bilo kakvih ratnih delovanja, i sve žrtve su srpski civili – rekao je Ljubojević Srni.
On ističe da su spomen-ploče, koje su postavljale vlasti bivše Jugoslavije, u dva navrata hrvatski nacionalisti bacali u jamu.
– U planu je da se naredne godine obnovi spomen-ploča, koja će zapisom u mermeru svedočiti šta se dešavalo nad jamom i u kom periodu – rekao je Ljubojević.
Predsednik Udruženja građana Jadovno 1941. iz Banjaluke Dušan Bastašić istakao je da uz samu jamu stoji spomen-obeležje podignuto 60-ih godina prošlog veka, na kome je spomen-ploča uništavana dva puta i nikada nije obnovljena, a na mestu gde je stajala sada se nalazi veliko slovo "U" i katolički krst.
Ljubojević je istakao da je ovo samo jedno od nekoliko stratišta na području Ogulina gde su Srbi mučeni i ubijani u stravičnom pokolju 1941. godine na području grada i šire okoline, te dodao da će srpska zajedica nastojati da se ta mesta obeleže i da se oko njih okuplja.
– Imamo obavezu da se setimo svih nevino stradalih žrtava Drugog svetskog rata, ali i žrtava rata 1991. do 1995. godine, koji su poginuli na ovom području – rekao je Ljubojević.
 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here