Slovenija diže kredit da isplati grčki dug

0

Evrozona ljuta na rasipne Grke

 

Hrvatski "Jutarnji list" navodi da se u poslednjih nekoliko dana vrše računice koliko će svaka od zemalja evrozone morati da da kako bi "spasili trošadžije Mediterance". Slovence posebno ljuti činjenica da oni, s prosečnom platom od 800 evra, moraju da spašavaju Grke, čija je prosečna plata 1.200 evra.

 

Pripisuju im i to što Grci imaju veći dohodak po stanovniku, veća socijalna davanja i veće minimalne plate, a Slovenci ih, uz to, shvataju kao naciju koja malo radi, a želi da troši. Ljuti su i što Slovenija mora da izdvoji 384 miliona evra, zbog čega će, kako očekuju analitičari, imati rebalans budžeta.

 

"Jutarnjem listu" su u Ministarstvu finansija Slovenije rekli da se nadaju da zbog Grčke neće biti rasprodaje "porodične srebrnine". Druge su opcije da Slovenci novac uzmu iz vlastitih deviznih rezervi, koje iznose 3,8 milijardi evra, ili zaduživanjem na inostranom tržištu.

 

Jedna od ideja, prema slovenačkim ekonomskim analitičarima je i da se podigne porez na gorivo i da se od te razlike plati udeo u grčkom spašavanju.

 

List ocenjuje da je ipak najteže nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, jer će Nemačka podneti najveći deo tereta: 22,4 milijarde evra.

 

"Radni i štedljivi Nemci su ljuti. Najviše im smeta što su njihove plate zamrznute i penzije smanjene kako bi vlastitu privredu učinili konkurentnijom u krizi pa pitaju: ako je Nemačka morala da prođe kroz to, zašto nisu mogli i drugi? Isto ih tako nervira grčko izbegavanje plaćanja poreza i tamošnji rani odlazak u penziju", navodi se u tekstu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here