Z. Mirković
Za bolji položaj Srba: Učesnici sastanka

Savez Srba u Austriji održao je radni sastanak sa predstavnicima srpskih pokrajinskih zajednica.

Posle izlaganja planova Savez Srba predstavnici pokrajinskih zajednica su predstavili svoje projekte za 2024./2025.

Razmotrene su smernice i načini na koji će ti projekti biti usvojeni i podržani od strane Saveza Srba u Austriji. Sastanak je održan u atmosferi koja je u skladu sa velikim praznikom Vidovdanom.

Sloga i zajednički rad na projektima mogu samo doprineti unapređenju položaja srpske zajednice u Austriji, ocenjeno je na radnom sastanku.

Predstavljeni su brojni projekti širom Austrije

Učesnici sastanka ukazali su da postoji energija i da su projekti pripremljeni, kao i da mogu zajednički da se realizuju.

Tako Zajednica u Štajerskoj ima projekat o Nikoli Tesli u oktobru, a zatim u februaru 2025. planira da oganizuje Sretenjske susrete, a radi se i na projektu Srpske kuće u Štajerskoj.

U Štajerskoj se takođe radi da naš košarkaški klub uđe u 1. klasu pokrajinskog prvenstva kako bi se privukao što veći broj naših mladih. Predstavnici Štajerske ističu da je Savez velika podrška u realizaciji projekata.

Oliver Ranisavljević, predsednik srpske zajednice iz Tirola ističe da je sastanak bio konstruktivan i da su svi izloženi projekti pokazali da se prati zajednička linija, u istom pravcu.

– Mislim da zajendičkim radom možemo sve da ih realizujemo. Očekujem da ovi sastanci budu češći – rekao je Ranisavljević.

Da nastavimo dijalog

Ranka Čergić Savić, predsednica Zajednice Donje Austrije izrazila je nadu da će dijalog Saveza i zajednica biti nastavljen.

– Dokazano je ovim sastankom da je dijalog uspostavljen i drago mi je što je Savez Srba u Austriji ponovo oživljen kakav je bio zamišljen kad je osnovan pre više od četiri decenije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here