EPA
Neizvesnost traje: Novo prebrojavanje glasova u Zetri

Takozvano kontrolno prebrojavanje glasova na izborima za predsednika Srpske još nije završeno u sarajevskoj dvorani Zetra, a dok sve strane čekaju rezultate, u javnost se svakodnevno plasiraju nove izjave koje izazivaju dodatnu konfuziju. U tome učestvuju i političari, ali i članovi Centralne izborne komisije pa je tako u već zategnutoj atmosferi dodatno ulje na vatru dolio predsednik CIK-a Suad Arnautović porukom da će biti razmotrena sva pitanja koja zakon nudi, pa i ono o poništavanju izbora.

– Teoretski, zakon je to predvideo. Ako je na biračkom mestu tokom glasanja ili tokom prebrojavanja glasova došlo do takvih nepravilnosti koje utiču na rezultate izbora, onda je CIK dužan da to poništi. U svakom slučaju to će pitanje biti raspravljeno – naveo je Arnautović.

Ova izjava naišla je na salvu osuda u redovima vladajuće koalicije u Srpskoj. Tvrde da je reč o unapred smišljenom planu, a kao dodatni dokaz nude i sličnu izjavu koju je dao lider SDS-a Mirko Šarović. On je uveren da će nepravilnosti koje utiču na rezultat dovesti do novog glasanja.

– Mislim da je osnovna opcija da se ponovo glasa na onim biračkim mestima na kojima su te manipulacije utvrđene posle prebrojavanja, a da li će CIK posegnuti za ponovnim izborima za predsednika Republike Srpske i potpredsednike, to je već na njima. Uveren sam da će novog glasanja biti – istakao je Šarović.

Savetnik srpskog člana Predsedništva BiH Milan Tegeltija, koji je u danima dok traje kontrolno brojanje svojevrsni “glasnogovornik” SNSD-a, naveo je da je Suad Arnautović doslovno rekao da će poništavanje izbora u Republici Srpskoj “biti na stolu”, ali pre bilo kakvog utvrđivanja rezultata i nepravilnosti.

– Kako Arnautović zna da će najdrastičnija i poslednja mera u izbornom procesu uopšte biti tema za razgovore i razmatrana u CIK-u pre utvrđivanja izbornih rezultata, pre otvaranja procesa za ulaganje prigovora i pre razmatranja tih prigovora i dokaza – upitao je Tegeltija, ukazujući da je gotovo istovetan stav izneo i Šarović.

“Vesti” nezvanično saznaju da istupi Suada Arnautovića izazivaju i negodovanje pojedinih članova CIK-a, pre svih Vlade Rogića, koji je jedini glasao protiv odluke o kontrolnom brojanju nazivajući je nezakonitom. Po njima, Arnautović bespotrebno diže tenzije pričom o poništavanju izbora, a da kao dugogodišnji član CIK-a zna da za takvu odluku moraju da postoje ozbiljni dokazi da je neko napravio nepravilnosti koje su uticale na konačan rezultat, što rezultati kontrolnog brojanja, bar za sada, ne pokazuju.

(Ne)pravilnosti

U Glavnom centru za brojanje juče je završeno brojanje glasova iz Prijedora, a prema nezvaničnim informacijama koje stižu iz Sarajeva utvrđene su manje nepravilnosti. Do sada su, podsetimo, prebrojani glasovi iz Banjaluke, Bijeljine i Doboja. Posmatrači iz redova vladajućih tvrde da većih odstupanja nema, dok opozicija navodi da je na većini biračkih mesta počinjena krađa. CIK bi trebalo da kontrolno brojanje završi do subote.