Tanjug/AP

Srbija je u meču u kojem im je bila neophodna pobeda odigrala prilično loše, od kontinentalnog šampionata oprostila se remijem protiv Danske – 0:0.

Nije Srbije bilo 24 godine na Evropskom prvenstvu, a premijerno pojavljivanje na šampionatu Starog kontinenta pod tim imenom nećemo pamtiti po dobru, “orlovi” su eliminisani već u grupnoj fazi, u sistemu takmičenja u kojem samo osam reprezentacija ne prolazi u eliminacionu fazu.

Među tim osam selekcija je i Srbija, više nego zasluženo! Prosečno izdanje protiv Engleske, koja igra daleko ispod očekivanog nivoa, očajno protiv Slovenije u kojem je bod izboren u poslednjim sekundama susreta i katastrofalno sa Dancima, u meču u kojem je samo pobeda garantovala prolaz dalje Srbiji, kratak je rezime tragičnog učešća izabranika Dragana Stojkovića Piksija na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.

Biće vremena za dublje analize, mada je za ovu selekciju očigledno i sam plasman na završni turnir veliki uspeh. I očigledno da nije slučajno da Srbije nije bilo na EP još od daleke 2000. godine.

Iznenadio je selektor Stojković sa startnom postavom. Iznenadio je i Dance, sa prilično defanzivnom taktikom. U situaciji kad je Srbiji bila potrebna pobeda koja bi im garantovala plasman u nokaut fazu Evropskog prvenstva.

I sa takvom postavkom igre, sa nekoliko velikih iznenađenja u postavi (najveće je svakako Srđan Mijailović), najbolji igrač “orlova” u prvom poluvremenu bio je golman Predrag Rajković. Čuvar mreže srpskog tima ukrotio je pokušaje Danaca, a nekoliko njih je bilo prilično opasno u prvom delu igre.

Veliku šansu imala je Danska u 16. minutu, bilo je to prvo uzbuđenje na meču, Mele je centrirao sa leve strane, a glavom u padu je loptu zahvatio i pored gola šutirao Bah. Inače, u poslednjem momentu, u svom šesnaestercu Živković je tada pustio Baha, da ga je zadržao još koji sekund, možda bi bilo elemenata i za jedanaesterac.

Samo pet minuta kasnije usledila je velika greška Ivana Ilića, odmah je to bila šansa za Dansku, šutirao je sa 18 metara Eriksen, Rajković je skrenuo loptu u korner, bila je to sjajna odbrana srpskog čuvara mreže.

Posle „pomoćne igre“ iz kornera Hojlund je lako došao do šanse, na trenutak je ostao usamljen na ivici šesnaesterca, šutirao je sa 15 metara, ali je Rajković još jednom bio sjajno postavljen u 27. minutu.

Imala je Srbija imala mnogo sreće. U 39. minutu je prelako pukla odbrana Srbije, a akcija Danske završena je udarcem Vinda sa 15 metara, u tom momentu se i okliznuo, pa je šutirao visoko preko gola Rajkovića.

Srbija je bila bez šuta ka golu Danaca u prvom poluvremenu, pa je imala najbolji mogući rezultat posle prvog poluvremena. U pauzi selektor Stojković je reagovao, na startu nastavka načinio je dvostruku izmenu, na teren je poslao kapitena Dušana Tadića i strelca jedinog gola za Srbiju na EP, Luku Jovića, u svlačionici su ostali Samardžić i Gudelj.

Postigla je Srbija gol u 54. minutu, ali je on brzo poništen zbog ofsajda. Bio je u toj situaciji u nedozvoljenoj poziciji Jović, kojeg je prethodno uposlio Tadić. Ako ništa drugo, akcija dvojice novih igrača bar je donela kakvo-takvo uzbuđenje…

Poslao je Stojković u 67. minutu na teren i trećeg napadača, Dušan Vlahović je zamenio Ivana Ilića. Ovo je verovatno jedina selekcija koja je u dosadašnjem toku EP igrala u nekom trenutku sa trojicom špiceva.

Iznenada je Srbija došla do šanse, Vlahović je odlično dodao do Mitrovića, koji je u 81. minutu iskosa sa leve strane šutirao, ali pored gola Kaspera Šmajhela.

Tražio je Mitrović penal u 79. minutu, tražio je jedanaesterac i posle starta Melea u 83. minutu. Francuski sudija se nije oglasio, nije bilo ni poziva iz VAR sobe… Epilog svega, Mitrović je dobio žuti karton zbog žestokog protesta.

Sjajnu priliku imala je Danska u 86. minutu, u poslednjem trenutku, gotovo na gol-liniji intervenisao je Andrija Živković. Solidnu priliku Srbija je imala posle ubacivanja Milinković-Savića glavom je u 89. minutu pokušao Vlahović, šutirao je sa 14 metara zamalo preko Šmajhelovog gola.

Na kraju, malo je nedostajalo da se Srbiji posreći treći minut nadoknade, tada je zabeležen prvi šut “orlova” u okvir gola Danske, pokušao je Sergej Milinković-Savić, Šmajhel je njegov udarac sa 17 metara uz malo poteškoća odbranio.

11 COMMENTS

  1. Nemoj da ih zovete orlovi jer Orao je jaka i vrijdna ptica skoro nikada ne gubi a njih mozete zvati Fazani ili svrake!!

  2. Ovo nije fudbal, Srpski tim nema srce, 1-JEDAN sut na gol celu utakmicu, realno pa sta da traze, Stojkovic zaboravijo da stomene taj detalj , Srbija ce da napada – MALO SUTRA !

  3. IZGUBO JA GOSPODIN STOJKOVIĆ 😀😀🤣 NA ČELU SA VUČIĆEM 😜😜😜 MOŽETE SAMO PRVACI SRBIJE BITI👍😀🤨 SLABA STE EKIPA😬 JBG😬 OBILIC PRVAK SRBIJE😀😀😀 SAD VUČIĆ 🤣🤣🤣

  4. Jedno pitanje za selektora Stojkovica:A,koliko godisnje kasirate od FSS-e,?Da li 1 400.000€-imate li obraza da ostanete selektora

  5. Ostavka pod hitno Stojkovicu.
    Nogometna reprenzentacija ne
    zasluzuje ovakav rezultat, lose,
    grdje nemoze biti.

  6. Cudna smo mi zemlja. Vucic kaze da nikad bolje nismo ziveli, a Piksi da nikad bolji fudbal nismo igrali. Ovaj prvi stiti ovog drugog,i sad mogu da mu ucine jos jednu veliku uslugu. Mogu da mu daju otkaz i da mu gurnu u dep jos jeda milion,a on da se provodi i uziva. Nebi to bilo prvi put. Tako smo mi uradili i Anticu,smenili ga
    i dugo placani kao da radi a on je uzivao na Zlatibru. Mili boze imali to jos gde! Pa kakvi su to ljudi koji sklapaju takve ugovore?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here