Đ. Janković
Godina jubileja: Učenici su izveli prigodan program povodom Dana škole

Slavno selo Tekeriš, poznato po Cerskoj bici, prvoj srpskoj i savezničkoj pobedi u Velikom ratu, može da se pohvali i osnovnom školom kakve retko gde ima. U ovom selu se obrazovanje neguje tačno 181 godinu, od 1843, a pod krovom zgrade, u kojoj se školuju današnje generacije, prvi đaci u klupe seli su još 1884. godine. Time malo koja sredina može da se podiči. Najstarija škola u gornjem Jadru, jedna od najstarijih u lozničkom kraju, proslavila je u četvrtak 25. aprila 181. rođendan, a direktorka Jovanka Grujičić Miler podsetila je da se ove godine obeležava nekoliko važnih jubileja.

Pod zaštitom: Od 1990. školska zgrada je spomenik kulture

– Osim 181 godine trajanja obeležavamo još tri značajna datuma, 140 godina od kada se nastava odvija pod krovom ove školske zgrade, koja je od 1990. spomenik kulture i pod zaštitom je Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Valjevu, stogodišnjicu kako škola nosi ime vojvode Stepe Stepanovića, a u avgustu će biti obeleženo i 110 godina od Cerske bitke. Prošle godine smo za 180. rođendan dobili Povelju grada Loznice, a ove je na Dan državnosti Srbije škola odlikovana Sretenjskim ordenom, na šta smo veoma ponosni. Imamo sa izdvojenim odeljenjima ukupno 64 učenika, ali smo vrlo živa škola, prepuna aktivnosti, a naši učenici učestvuju na brojnim takmičenjima i postižu zapažene rezultate – rekla je ona na proslavi.

Jovanka Grujičić Miler

Matična škola u Tekerišu ima 30 učenika, a ostali su u četiri izdvojena odeljenja u lozničkim selima Gornja i Donja Badanja, Trbosilje i Sipulja. Od septembra će škola imati ukupno šestoro prvačića, ali ovde veruju da će se to u budućnosti popraviti. U školi ističu da se svi dobro sarađuju, u kolektivu, sa roditeljima, učenicima, vrlo su složni, solidarni, a svako dete dobro poznaju što je prednost manjih kolektiva. Jovanka Grujičić Miler kaže da će u narednom periodu raditi na tome da svako ko poseti spomen-kompleks posvećen Cerskoj bici, koji se nalazi nedaleko od škole, obavezno svrati i do nje. Škola je ne samo spomenik kulture već ima i istorijski značaj kao mesto gde su tokom bitke na Ceru u njenim učionicama bili previjalište i bolnica. Da progovore školski zidovi bi mnogo toga ispričali iz slavne istorije ovoga kraja.

Istorijat na tabli

– Planiramo da sa Turističkom organizacijom radimo na popularizaciji sela, da oni koji dođu vide da je ovde ugodno živeti. U toku je obnova puteva, pa će se uskoro novim asfaltom od Loznice do Tekeriša stizati za oko pola sata – kazala je Grujičić-Milerova.

Ljubinko Đokić

Ulažemo u obrazovanje

U ime gradske uprave čestitke je uputio Ljubinko Đokić, član Gradskog veća, koji je kazao da je “malo škola koje se mogu pohvaliti da 181 godinu obrazuju i vaspitavaju učenike”.

– Nažalost, migracija stanovništva iz sela u gradove nije zaobišla ni ovu sredinu. Nastojimo u lokalnoj samoupravi da dok god imamo i jednog jedinog učenika pod krovom škole ona bude uređena, a uslovi što bolji za rad i učenika i nastavnika. Nama je obrazovanje uvek bilo prioritet. Planirano je za njega ove godine oko 740 miliona dinara, a uz ulaganja u gradnju dve fiskulturne sale biće izdvojeno oko milijardu dinara. Svaki četvrti dinar iz budžeta grada odlazi na obrazovanje – rekao je Đokić.

Nagrade učenicima

Na proslavi Dana škole uručene su nagrade učenicima koji su bili najuspešniji na školskim takmičenjima, njihovim nastavnicima, a objavljen je i novi broj “Cerskog slova”, lista učenika i nastavnika ove škole. Posle bogatog kulturnog programa predstavnici grada i škole položili su venac na spomenik junacima sa Cera.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here