Tanjug/AP

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Oleksandar Sirski izjavio je danas da nije tačna izjava koju je ruski predsednik Vladimir Putin objavio na samitu BRIKS-a u vezi sa opkoljavanjem ukrajinskih trupa u Kurskoj oblasti.

– Izjava koju je lider zemlje agresora objavio na samitu BRIKS-a u vezi sa opkoljavanjem ukrajinskih trupa u regionu Kursk nije tačna. Ovo je očigledna dezinformacija koja ne odražava stvarnu situaciju – napisao je Sirski na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, ukrajinske trupe nastavljaju aktivna dejstva na Kurskom pravcu, uništavajući borbeni potencijal ruskih snaga treći mesec zaredom.

– Uprkos mahnitom pritisku neprijatelja u ovom pravcu, okupatori trpe značajne gubitke u ljudstvu i vojnoj opremi. Konkretno, od 8. avgusta do danas, ruske trupe na ovom delu fronta izgubile su 17.819 ljudi… Zarobljeno je 711 osoba – naglasio je glavnokomandujući ukrajinske vojske.

Sirski je dodao da je u istom periodu Rusija pretrpela gubitke u naoružanju i vojnoj opremi, uključujući 45 tenkova, 256 borbenih oklopnih vozila, 565 jedinica automobilske opreme, 99 artiljerijskih sistema i pet raketnih sistema.

On je zahvalio ukrajinskim vojnicima na nepokolebljivosti, izdržljivosti i istinskoj hrabrosti na svim delovima i pravcima fronta.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je rekao da je u regionu Kursk bilo pokušaja Rusije da potisne ukrajinske pozicije, ali Oružane snage Ukrajine drže definisane granice.

Ruski lider je ranije danas izjavio da su Oružane snage Ukrajine izgubile stabilnu kontrolu nad opkoljenim jedinicama u ruskom regionu Kursk.

– Oružane snage Ukrajine pokušavaju da deblokiraju opkoljavanje svojih jedinica u regionu Kursk, ali su već izgubile stabilnu kontrolu nad njima – izjavio je Putin u intervjuu na kanalu “Rusija-1”.

Dan ranije je ruski predsednik saopštio da je u Kurskoj oblasti opkoljeno oko 2.000 ukrajinskih vojnika, prenosi TASS.

Ukrajinska vojska je 6. avgusta u regionu Kurska pokrenula iznenadni napad na Rusiju tokom kojeg je preuzela kontrolu nad velikim delom ove oblasti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here