Tanjug/AP
Novak Đoković i Janik Siner

Arno Kleman, bivši finalista Australijan opena, opisao je reakciju Janika Sinera posle trijumfa protiv Novaka Đokovića u nedeljnom fnalu mastersa u Šangaju rečima:

„Bez ikakvog osmeha, kao da je izgubio prvo kolo. Tako je bilo i kad je pobedio u Sinsinatiju. On verovatno ovo sve vreme doživljava kao biznis. Kada je na terenu, samo razmišlja kako da nastavi da razvija igru, naročito u važnim momentima. Veoma je jak.“

Četiri dana kasnije, Siner je u Rijadu ponovo savladao Đokovića, a juče je konačno pobedio Karlosa Alkarasa u ovoj godini. Naravno, neko će podsetiti da je reč egzibiciji “Šest kraljeva slema”, tako da se ove pobede neće upisati u zvaničan međusobni odnos, ali činjenica da je šampionski trofej donosio šest miliona dolara sigurno nikog nije ostavila ravnodušnim, niti bez motiva na terenu.

Ali, da se vratimo Klemanovim rečima. Siner se u potpunosti slaže:

– Mnogo sam napredovao na psihološkom aspektu. Ne mogu da kažem da je to zbog iskustva jer sam još mlad, ali stalno učim. Pravio sam velike greške u prošlosti, kao protiv Altmajera na Rolan Garosu 2023, jer nisam bio psihološki spreman. Ali od tada sam mnogo napredovao.

Kaže da je to dokazao u saudijskoj prestonici baš protiv Đokovića koga je savladao četvrti put zaredom, mada su prethodni dueli bili na ATP turu. S druge strane, Nole posle tri uzastopna poraza sigurno nije olako ušao u ovaj meč.

– Bilo je komplikovanih momenata protiv Novaka koje moram da popravim, osećao sam se u nekim periodima veoma umorno. Bilo je još segmenata kojima nisam skroz zadovoljan, ali osećam da sam u ovoj pobedi napravio novi korak napred i siguran sam da će tako biti i narednih meseci i godina, jer ja radim na dug rok – naveo je Italijan.

Od rivaliteta sa Alkarasom se očekuje da bude sledeća “velika stvar” u tenisu.

– Probudio sam se pokušavajući da shvatim kako sam ga pobedio u finalu sinoć. Ovakvo rivalstvo će iz nas izvući više od 100 odsto. Razlog zašto smo došli u Rijad je da svima pokažemo šta je to tenis. Bila je to duga bitka u kojoj smo pokazali maksimum – naveo je trenutno najbolji svetski igrač.

Zadovoljan je odnosom sa Špancem.

– Uspešno se razumemo, putujemo mnogo i dobri smo prijatelji. Volimo da delimo teren svaki put kada se suočimo i pokušavamo da maksimalno uživamo. Svaka naša partija je atraktivna. Očekujem da naše rivalstvo traje što duže je moguće, mada ima dosta tenisera koji mogu da preuzmu štafetu – naveo je Siner.

Siner je u 2024. osvojio prva dva grend slema u karijeri (Melburn i Njujork), još tri mastersa (Majami, Sinsinati i Šangaj), ukupno sedam trofeja, najviše u karijeri, postao prvi na svetu i obezbedio ostanak na vrhu na kraju sezone. Sada je u Rijadu osvojio i najveći šampionski ček u istoriji tenisa, na čak šest miliona dolara. A godina još nije gotova

– Šta god da se desi do kraja, ovo je bila neverovatna sezona. Mnogo uspeha, fenomenalnih trenutaka, uprkos velikim nevoljama izvan terena – diskretno je podsetio na doping aferu, čiji se epilog još čeka.

1 COMMENT

  1. Ti kada bi izgubio dva – tri meca uzastopno ti bi se izgubio u prostoru i vremenu….ti italijancicu gledas sve kroz novac, i kako kazes ne smejes se nikada to se da primetiti jer su tebe tvoji ljudi napravili na masinu za novac i tebi je to cilj stici osvojiti pehar i naravno nagradni fond….zbog toga si kako kazes mentalno jak 🤔 a Novaka sto si pobedio tri puta uzastopno to Novaku nista ne znaci i nije mu problem jer je on gubio i od drugih tenisera pa se vracao dignute glave i pobedama tako da ti kada bi uzgubio zaredom dva tri meca pao bi ti fokus 🤔🤨

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here