Sin diluje, majka broji pare

0

24 sata.hr
 

rekorder u kaznenim prijavama: Stipe Ringvald na suđenju
 
 

Da jabuka ne pada daleko od stabla dokazuje i nekoliko priča o obiteljskom biznisu koji se s koljena na koljeno širi u obitelji. No nije tu riječ o nekom starom obrtu nego o vrlo jednostavnom, ali i riskantnom – obiteljskom dilanju. Šibenčani ponovno na ulicama viđaju bivšeg motociklističkog asa Stipu Ringvalda (42) koji je otplatio društvu kaznu od pet godina i četiri mjeseca na koliko je bio osuđen zbog dilanja 4,6 kg marihuane vrijedne 240.000 kuna. Na slobodi je i njegova majka Vanja (65) koja je bila osuđena na godinu dana jer je pomagala sinu, vlasniku više od 120 prijava policije. Ringvald je "travu" nabavljao u BiH i prevozio je do granice. Drogu je potom preuzimao Darko Vukšić (32) i dovozio na šibensko područje gdje ju je preuzimao Vice Mihaljević (34) koji je drogu skrivao u kući Ringvaldove majke. Mihaljević je marihuanu u kući Vanje Ringvald prepakirao u manje količine te je preprodavao. Dobiveni novac davao je Vanji. Tijekom suđenja u Splitu Ringvalda je branio odvjetnik Darko Zadro koji je sad u psihijatrijskoj bolnici u Popovači jer je u stanju kokainske psihoze iz čista mira 2011. u Zagrebu ubio Jakšu Deniha (32). Zadro i Ringvald bili su sudionici obračuna oko kokaina na parkiralištu hotela u Poreču 2008. u kojem su obojica ranjeni. Ringvald je u medijima završio i nakon tučnjave na hvarskoj Rivi 2006. kad je Britancu odgrizao komad uha.
x Na slobodi je i Jakša Cvitanović Cvik (39), osuđeni šef narkobande na dubrovačkom i korčulanskom području, koji je poznat i po sukobu s Ružom Tomašić. Njegova banda dilala je heroin od 2003. do 2006. godine i zaradili su sedam milijuna kuna. Drogu je nabavljao u Srbiji, BiH i Crnoj Gori. Cvik je u listopadu iz zatvora u Gospiću pušten na uvjetni otpust. Prije Gospića robijao je u Lepoglavi te odslužio sedam godina i devet mjeseci. Tijekom odsluženja dobio je dijete. U posao s drogom uvukao je i mlađeg brata. Mirjan (35) je bio osuđen na četiri godine zbog dilanja droge i pranja novca, no Vrhovni sud je tu presudu na kraju srušio.
x U Hrvatskoj je zabilježen slučaj u kojem su drogu preprodavale i tri generacije u obitelji. Ilija Miljak (83), kojeg je u listopadu u njihovoj kući u Bunarskoj ubio njegov sin iz prvog braka Ante Zirdum (56), policiji poznat zbog droge, svojedobno je bio najstariji osuđenik u zemlji zbog preprodaje heroina. U rujnu 2008. godine uhitili su ga sa suprugom s dvije vrećice od po pet grama heroina koje su namjeravali prodati jednom Labinjanu. Tada je imao 77 godina. Pretragom kuće u Bunarskoj policija je u kuhinjskom ormariću pronašla 208 grama, digitalnu vagu, 22.500 kuna i 1.120 eura. Sud je utvrdio da je Ilija prodavao heroin koji je nabavio njegov unuk Eduard i Iliju osudio na tri i pol, a unuka na četiri godine zatvora, dok je Ilijina žena Zuhra Miljak osuđena na godinu dana zatvora. Željko Kalebić je bio prvi koji je u Hrvatskoj zbog droge osuđen na kaznu od 20 godina. Sa suprugom Vedranom bio je glavni opskrbljivač heroinom u Splitu. Sud im je oduzeo stanove, zemljišta i salon namještaja. Željko Kalebić je umro od trovanja heroinom tijekom izdržavanja kazne.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here