Simpo izlazi iz blokade

0

Kompanija Simpo potpisala je sa bankama ugovor o mirovanju dugova do 31. oktobra, kojim se reguliše mirovanje dospelih rata kredita, kamata i ostalih naknada. Ugovor je potpisan s mogućnošću produženja važenja do 31. decembra ove godine, izjavio je Tanjugu generalni direktor kompanije Slađan Disić.
– Na osnovu potpisanog ugovora banke će povući blokadu tekućeg računa Simpa i njegovih povezanih društava, a to isto će uraditi i Poreska uprava nakon donošenja zaključka Vlade Srbije – precizira Disić.
On dodaje da je ugovor o mirovanju duga prvi i veliki korak u pravcu konsolidacije Simpa koji će omogućiti da u septembru počne proizvodnja u značajnijem obimu.
Ugovor će važiti kad ga verifikuje Vlada, što se očekuje na jednoj od narednih sednica. Završetak procesa konverzije obaveza koje Simpo ima po osnovu poreza i doprinosa i ostalih javnih prihoda. Time će taj dug biti pretvoren u trajni ulog Srbije u vranjsku kompaniju, pa će Vlada tako postati njen većinski vlasnik, naveo je Disić.
Ugovor omirovanju duga potpisale su Poštanska štedionica, Banka Inteza, Hipo Alpe Adrija, Srpska banka, Univerzal banka, NLB InterFinanc AG Cirih, Nova Agrobanka Beograd i na drugoj strani Simpo i njegova povezana lica kao dužnici. Dospele rate kredita, kamate i ostale bankarske naknade su, kako precizira Disić, 11 miliona evra. Dug Simpa za neisplaćene poreze i doprinose koje će država preuzeti na sebe kada postane većinski vlasnik kompanije iznosi 5,7 milijardi dinara. Kompanija Simpo zapošljava 4.413 ljudi.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here