Simens otpušta 290 radnika

0

Surova stvarnost: Bojazan od otkaza je svakodnevica

Do kraja godine 290 radnika Simensa u Lincu ostaće bez radnih mesta. Prošle godine, je njen većinski vlasnik postala japanska fabrika automobila Micubiši, koja je odmah krenula da otpušta zaposlene. Donekle je tada za utehu bilo što je umesto predviđenih 400 radnika njih 200 moralo da potraži drugu firmi uz obećanje da će se nešto slično neće skoro desiti. Ipak, realnost je kod ukupno 1.600 zaposlenih koliko ih ima Simens u gradu na Dunavu, postala surova jer je bojazan od otkaza postala svakodnevnica.
Sada je 290 radnika prinuđeno da prihvati rešenje o prestanku radnog odnosa, koji je, kako je najavilo rukovodstvo Simensa u Lincu na čelu sa direktorom Geraldom Bajerom posledica toga što je veliki broj firmi raskinuo ugovor o nabavci opreme za automobile od poznate firme.
Reagovala je i Radnička komora Gornje Austrije. Predsednik Johan Kauliauer izjavio je da je situacija fatalna jer očigledno da novi vlasnik nije ni izbliza ispoštovao obećanja prilikom preuzimanja firme. Pokrajinski ministar privrede Mihaele Strugl najavio je da će otpušteni radnici biti donekle zaštićeni preko strukovnog sindikata i mogućnosti da se doškoluju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here