EPA/Zsolt Szigetvary
Mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je danas da Budimpešta promoviše civilizovanu saradnju Istoka Istoka i Zapada u skladu sa istorijskim iskustvima, kao i da se zalaže za što skoriju obnovu mira.

On je istakao da to nije stav Mađarske zato što je ona špijun ili nečiji prijatelj, već zato što je svesna sopstvenih nacionalnih interesa i nacionalnog iskustva, prenosi agencija MTI.

Sijarto je naveo da je Mađarska dobar primer kako jedna zemlja može da ima koristi od civilizovane saradnje Istoka i Zapada “zasnovane na međusobnom poštovanju i međusobnom poverenju i koja ima za cilj obostranu korist”.

– Mađarska je uspela da postane važno mesto susreta investitora sa Istoka i Zapada jer nikada nije diskriminisala investitore na osnovu njihove nacionalnosti – rekao je on.

Šef mađarske diplomatije je na Ekonomskom forumu EU-Centralna Azija rekao da se Evropa suočava sa ogromnim ekonomskim izazovima, što samo po sebi potvrđuje da je Mađarska saradnja sa centralnom Azijom važna.

Dodao je da rat u Ukrajini predstavlja pretnju normalnom funkcionisanju svetske ekonomije, zbog čeka se Mađarska zalaže za što skoriju obnovu mira i ceni poziciju koju su zemlje centralne Azije zauzele protiv ratne retorike.

On je pozvao na sveobuhvatan sporazum o slobodnoj trgovini između Evropske unije i zemalja centralne Azije kako bi se ojačala konkurentnost.

Međutim, kako je istakao, svet je krenuo ka formiranju blokova.

– To je najgora moguća vest za centralnu Evropu – rekao je Sijarto, dodavši da je istorija pokazala da je taj region uvek gubio u sukobima između Istoka i Zapada.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here