Nenad Mihajlović

Sijarinska Banja nosi naziv po planinskom raštrkanom selu Sijarini. Od kada i otkud potiče ovo ime nije utvrđeno, ali po jednom predanju dolazi od Sija Irina (ili Jerina) koji je u doba Vizantije bila velikašica i gospodarica ovoga kraja, sestra Justinijanove žene, carice Teodore. Inače, ima mnogo tragova koji govore da je ovaj kraj u antičko doba bio naseljen i imao intenzivan život i to upravo u doba Rimske imperije, a kasnije i Vizantije.

Sijarinska Banja – „Dragulj među brdima“ se nalazi u jugoistočnoj Srbiji, u Jablaničkom okrugu na 520 metara nadmorske visine. Udaljena je 340 kilometara od Beograda, 90 kilometara od Niša i 50 kilometara od Leskovca. Krasi je božanstvena priroda a ono što dubina zemlje ovde nedri čini Sijarinsku Banju jedinstvenu u Evropi. Na prostoru od samo 800 metara  nalazi se 18 mineralnih izvora, temperatura vode je do 72 stepena što je čini trećom po temperaturi vode u Srbiji, od kojih se 13 koriste u terapeutske svrhe. Sijarinska Banja se nalazi u blizini izvorišta reke Jablanice po kojoj je nazvan i čitav kraj na jugu Srbije, na šumovitim obroncima planine Goljak sa jedne i Radana sa druge strane. Okružena stoletnim stablima hrasta, bukve, bora predstavlja pravu oazu kiseonika a s` obzirom na nadmorsku visinu može se reći da je ovo i vazdušna banja.

Posebna atrakcija Sijarinske Banje je gejzir. Jedini u kontinentalnoj Evropi, visine vodenog stuba od 8 metara sa vodom od 72 ºC. Kupanje pod njegovim kapima je pravi melem za dušu, a pogled na njegovo svitanje je čarobno lep. Oko gejzira je kompleks bazena, sa podvodnom masažom, vodenim topovima i đakuzijem.

Nosilac smeštajnih kapaciteta je Specijalna bolnica za rehabilitaciju ”Gejzer” sa 277 ležaja, koja pored smeštajnih kapaciteta ima i terapijski blok za rehabilitaciju. U samoj ustanovi od dodatnih usluga se nude masaže, tople kupke, podvodne masaže, biserne kade, fitnes sprave, kinezi terapija, terapije blatom. Banja je najposećenija u julu i avgustu, kada pored stalnih gostiju, banju poseti i veliki broj izletnika iz okolnih gradova naročito za vreme trajanja manifestacija „Gejzerske noći“ .

Sijarinska Banja poseduje i vaterpolo bazen oko kojeg se nalazi kompleks sportskih terena koji su obloženi gumenom podlogom koja omogućava bolje uslove  za rekreaciju i bavljenje sportom.

SBR „Gejzer“ je referentna ustanova za lečenje posttraumatskih stanja tj.:

  • Stanja nakon preloma kostiju
  • Stanja posle iščašenja zglobova i
  • Stanja posle ugradnje veštačkih zglobova

I reumatskih bolesti:

  • Degenerativni reumatizam
    • Zglobni (gonartroze, koksatroze, spondiloze)
    • Vanzglobni ( periartriti, tendiniti, epikondiliti)
  • Zapaljenski reumatizam u fazi remisije ( reumatoidni artritis, giht, Behterev)
  • Lumbalna diskus hernija
  • Lezije perifernih neurona

SBR „Gejzer“ je obogatila svoju ponudu novim uslugama i to izgradnjom modernog Velnes i spa centra „Sijarina spa“ zasnovanom na Rimskom nasleđu i koji se sastoji iz dve zone tj. suve zone u kojoj se nalazi prijemni deo, sobe za tretmane i masaže i spa zone gde se nalazi Bio sauna i Finska sauna, bazen sa mineralnom vodom, tuševi i mini plaža.

U SBR „Gejzer“ se nalazi terapeutski bazen sa termomineralnom vodom koji je u potpunosti rekonstruisan. Bazen je savremenog dizajna i prilagođen je potrebama naših korisnika a prostor oko bazena korisnicima pruža pored terapeutskog potencijala i mesto gde svi posetioci mogu da se opuste.

Priroda ne radi ništa slučajno, zato budite radoznali i upoznajte Sijarinsku Banju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here