Govoreći o viziji stvaranja jake vojske, kineski lider je uoči Trećeg plenuma CK KP Kine poručio da oružje uvek mora da bude u rukama onih koji su lojalni i pouzdani partiji.

Kineski lider je simbolično krenuo ratnim stopama Mao Cedunga u borbi protiv korupcije, pada morala i partijske discipline, koji nagrizaju borbenu gotovost Narodnooslobodilačke armije, koja će 2027. obeležiti stogodišnjicu osnivanja. Si Đinping je iz Janana, nekadašnje revolucionarne baze, u kojoj je tridesetih godina prošlog veka Mao na noge podigao desetkovanu kinesku Crvenu armiju posle Dugog marša, uputio jasan signal da će se nastaviti sa započetim čistkama vojnih zapovednika koji prošle godine nisu mimoišle više visokih generala pa i samog ministra odbrane Li Šangfua.

„Putovanje u Janan bio je način da uđemo u trag našim korenima. Iako su izgledi za viziju stvaranja jake vojske svetli, misija je teška”, poručio je Si sa vojnopolitičko-radne konferencije.

Obraćajući se najvišim vojnim zvaničnicima sa jednog od „svetih mesta” za Komunističku partiju, kineski predsednik je upozorio na opasnosti od korupcije, ideoloških skretanja i pada discipline, koji bi mogli da miniraju borbenu sposobnost armije da se suprotstavi moćnoj vojsci Zapada.

„Moramo jasno da stavimo do znanja da oružje uvek mora da bude u rukama onih koji su lojalni i pouzdani partiji. I moramo jasno staviti do znanja da u vojsci nema mesta za bilo kakve korumpirane elemente”, istakao je je Si na političkom sastanku Centralne vojne komisije (CMC) sa ključnim zvaničnicima i političkim komesarima armije”, prenela je agencija Sinhua.

Ovogodišnje obraćanje vojnoj eliti prethodilo je trećem plenumu Centralnog komiteta Komunističke partije planiranom za juli na kojem se očekuje da će Si Đinping predstaviti reformske i ekonomske prioritete Kine za narednih nekoliko godina. Kineski lider je upozorio visoki vojni kadar i političke komesare da nikada ne smeju da zaborave revolucionarni duh osnivača Komunističke partije i da je neophodno da ostanu lojalni partiji kako bi ostali spremni da odgovore na izazove u nestabilnom svetu koji se brzo menja. Iako Si nikog nije poimence prozvao, što inače i nije praksa u kineskoj politici, postaje jasno da će se uskoro pojedini visoki vojni rukovodioci naći na meti za odstrel.

Kako je poručio, kadrovi na svim nivoima, posebno oni viši, moraju da istupe i imaju hrabrost da ostave po strani svoj prestiž i razotkriju svoje nedostatke. „Moraju ozbiljno da se ispravljaju i rešavaju probleme u osnovi svog razmišljanja”, naglasio je Si.

Kineska komunistička partija je poslednji put sazvala vojnopolitičko-radnu konferenciju krajem 2014. u gradu Gutjan na jugoistoku zemlje, čime je Si Đinping na simboličan način odao počast sastanku vojnog rukovodstva, koji su Mao i drugi partijski lideri održali pre devedeset i pet godina kako bi razmotrili načine za jačanje nedovoljno iskusne Crvene armije. Tada je i ustanovljen princip koji važi i danas – Komunistička partija komanduje vojskom.

U to vreme 2014. godine Si Đinping je započeo opsežan antikorupcijski udar na PLA, što mu je pomoglo da uspostavi kontrolu nad politički uticajnim kineskim vojnim establišmentom i progura široki program koji je imao za cilj da transformiše vojsku sovjetskog stila u borbenu snagu 21. veka. Sa funkcija je tada uklonjeno nekoliko viših generala, čime je otvoren put da na njihova mesta dođu profesionalniji i politički pouzdaniji oficiri.

Ali prošlogodišnje smene, gde je položaje izgubilo desetak visokih generala, među kojima najviši zapovednik raketnih snaga u čijim je rukama nuklearni arsenal i nekoliko zvaničnika Centralne vojne komisije zaduženih za razvoj i nabavku vojne opreme ukazali su na razmere korupcije u PLA, čime je posredno otvoreno pitanje i njene borbene gotovosti.

„Kineska armija je u poslednjih nekoliko godina opterećena korupcijskim skandalima i čistkama na najvišim nivoima. Koji god da razlozi stoje iza ovih čistki, ova situacija zahteva reafirmaciju partijske ’kontrole oružja’ i apsolutne lojalnosti PLA-a partiji”, kaže za „Vol strit džornal” M. Tejlor Fravel, profesor i direktor Programa za bezbednosne studije na Tehnološkom institutu u Masačusetsu (MIT).

Fravel kaže da je možda Si Đinping motivaciju za ovakav istup dobio poučen slabim učinkom Vladimira Putina u Ukrajini, za šta vojni stručnjaci delimično krive raširenu korupciju u ruskoj vojsci: „Kao što vidimo iz ruske invazije, korumpirana sila će verovatno imati slabe rezultate na bojnom polju.”

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here