EPA/Georgi Licovski
Skoplje

Dve glavne vladajuće stranke u Severnoj Makdoniji, SDSM i albanska partija DUI i makedonska opozicija odbacile su danas ideju albanske opozicione partije Alternativa za formiranje Zajednice albanskih opština, ocenjujući je kao neprihvatiljivu i neozbiljnu, piše Danas.

Alternativa je juče pozvala stranke Albanaca koje imaju vlast u opštinama, DUI, Alijansu za Albance i Besu, da pokrenu inicijativu za osnivanje Zajednice albanskih opština u Severnoj Makedoniji, kao reciprocitet za ono što međunarodna zajednica traži od Kosova, da uspostavi Zajednicu srpskih opština.

Iz SDSM, partije premijera Dimitra Kovačevskog, poručili su da situacija na Kosovu ne može da se ni na koji način preslika u Severnu Makedoniju i da je saradnja sa opštinama apsolutno moguća, po zakonu.

– Svaka opština može da sarađuje u bilo kom obliku, kada nađe interesovanje za određenu temu. Smatramo da je ovaj zahtev neozbiljan, on treba da se koristi za sticanje političkih poena i na kraju je neprihvatljiv – rekla je Sanela Škrijelj iz SDSM.

Najveća albanska partija DUI, partner SDSM u vladi Severne Makedonije, ocenila je da je predlog Altermative za formiranje Zajednice albanskig opština, antievropski i antiamerički i da je štetan za konačno rešenje kosovskog pitanja.

– Patetično, antiamerički i antievropski, štetno je za konačno rešenje kosovskog pitanja. Neuspešan pokušaj opstanka na političkoj sceni nakon fijaska – poručili su iz DUI Alternativi, koja je pre nekoliko dana napustila vladu Kovačevskog zbog ulaska Alijanse za Albance.

Ideja Alterative je neprihvatljiva i za lidera najveće makedonske partije VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog, koji je ocenio da je dovoljan Ohridski sporazum i dodao da takve ideje mogu samo da pogoršaju međunacionalne odnose.

5 COMMENTS

  1. Albancima ne mogu sa se prave srpske opstine!!! oni su kao gosti iz makedoniji!!!njihova je drzava albanjia i nikako ovim albancima nedozvoliti da nam otimaju nase tenlje sume i vode. ako im pase neka ih sa nama ako ne neka idu u iliriju odakle su dosli ili neka se vrate odakle su dosli!!!

  2. Albanci su mnogo digli glave od kako je Nato bombardovao Srbiju 99 god.Oni sada bi svuda da imaju Zajednica.To pada u vodu nema nista od toga
    Samo Srbima na Kosovu ce se dati ZSO i to je malo jer je njihova teritorija Kosovo i Metohija silom oteta i data Albancima uz pomoc Nato i Amerike koji su mimo medjunarodnog prava bombardovali jednu suverenu zemlhu Srbiju i bez odobrenja mandata UN gazeci i pivelju UN gde to nije zabelezeno nigde u svetu niti u analima istorije.Oni su sada svesni i.kaju se sto su napravili katastrifalnu gresku.Ako Amerika digne ruke od Albanaca oni su gotovi.

  3. Arnauti/pitajte Turaka kako se zovu.Neznam meni se cini BUGARI imaju nameru dase prosire do Skaderskog jezera.Koji pravac imaju neznam

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here