Tanjug/AP
Kim Džong Un

Zvanični Pjongjang proglasio je Južnu Koreju “neprijateljskom državom”, objavili su državni mediji Severne Koreje.

Komunikacija između dve države je prekinuta, a nacionalna Skupština Severne Koreje je izmenila Ustav u skladu sa zavetom njihovog lidera da napusti ujedinjenje kao nacionalni cilj.

Severna Koreja proglasila je Južnu Koreju “neprijateljskom državom” i potvrdila da je prekinula komunikaciju sa tom zemljom, prenela je severnokorejska državna agencija KCNA.

“Ovo je neizbežna i legitimna mera preduzeta u skladu sa zahtevima Ustava Demokratske Narodne Republike Koreje (DNRK) koji jasno definiše Republiku Koreju kao neprijateljsku državu”, objavila je KCNA, koristeći zvanični naziv Južne Koreje.

Nekoliko meseci nakon što su hiljade balona sa smećem počele da u naletima stižu u Južnu Koreju sa teritorije severnog suseda, dve zemlje sa jednim narodom sada su na ivici rata.

Severna Koreja je u petak optužila Seul da dronovima nadleće Pjongjang i baca propagandne letke, što bi, kako navode, moglo da dovede do rata. Pjongjang je zatim naredio graničarima da budu spremni da otvore vatru.

Južna Koreja je zauzvrat rekla da je spremna da odgovori i upozorila da će to, ako bezbednost njenih građana bude ugrožena, označiti “kraj severnokorejskog režima”.

Zatim je u utorak Severna Koreja digla u vazduh delove dva puta koji je povezuju sa Južnom, dodatno dižući tenzije. Najnovija eskalacija je tvrdnja Pjongjanga da se 1,4 miliona mladih Severnokorejaca prijavilo za povratak u vojsku.

Od smeća, preko dronova, do raznošenja puteva i masovne regrutacije, napetost je dostigla najvišu tačku u poslednjih nekoliko godina. Svemu tome je prethodila izjava lidera Severne Koreje Kim Džong Una da je Jug neprijatelj broj jedan njegovog režima.

Kimova uticajna sestra Kim Jo Džong upozorila je Seul na “užasne posledice” ako se navodni letovi dronova ponove.

KCNA je prenela da su drumske i železničke veze sa Južnom Korejom na severnokorejskoj strani granice, koje su bile postavljene kao prelazi, sada potpuno blokirane kao deo “faznog potpunog odvajanja” od juga.

Južna Koreja je saopštila da je politika Seula da nastavi da teži nacionalnom ujedinjenju, ali da će da odgovori silom ako Severna Koreja pokaže bilo kakav oblik agresije.

Kim je u januaru pozvao na ustavni amandman kojim bi se izbrisao cilj ujedinjenja, optužujući Seul da je u dosluhu sa SAD kako bi tražio kolaps komunističkog režima na severu i jasno definisanje njegove teritorije.

Prošle nedelje severnokorejska vojska je najavila plan da “potpuno odvoji” teritoriju Severne Koreje od Južne Koreje, navodeći da je obavestila američku vojsku o tom potezu kako bi “sprečila bilo kakvo pogrešno tumačenje i slučajne sukobe”.

Analitičari kažu da sukob između dve Koreje pokazuje da nijedna strana “ne želi prva da trepne” u ovom odmeravanju snaga.

Ipak, mišljenje je da rat u ovom trenutku nije izvjestan.

Američki stručnjaci za Korejsko poluostrvo Robert Karlin i Zigfrid Heker manje su optimistični i još u januaru su pisali da se Kim priprema za rat, što je tada iznenadilo mnoge, piše američki geopolitički časopis “Forin polisi”.

Inače, obje države su do januara ove godine definisale Koreju kao jednu porodicu i naciju podeljenu istorijom. Sada je Kim proglasio Južnu Koreju glavnim neprijateljem pozvao je na promenu Ustava Sjeverne Koreje i brisanje obaveze ponovnog ujedinjenja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here