Tanjug
Danijel Server

Profesor na Univerzitetu Džons Hopkins, Danijel Server kaže da je neophodno resetovanje dijaloga između Beograda i Prištine, jer je, kako tvrdi, specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak doživeo neuspeh.

Server ističe da se neuspeh Lajčaka ogleda u tome što strane ne sprovode Briselski osnovni sporazum i Ohridski aneks.

– Na Kosovu i Srbiji je da to urade (sprovođenje sporazuma). Srbija je jasno pismeno odbacila primenu Briselskog sporazuma. Ne mogu ništa da urade da nateraju Srbiju da to prihvati. Mislim da je sasvim jasno da nam je potrebno resetovanje dijaloga, voleo bih da vidim resetovanje na praktičnija pitanja, a ne na političku normalizaciju – kazao je Server.

Iako navodi da emisar EU za dijalog Miroslav Lajčak poznaje Zapadni Balkan bolje od bilo kog diplomate koji je služio u regionu, prema njegovim rečima, nije uspeo u dijalogu.

– Lajčak poznaje Balkan kao diplomata koji je ovde služio, rekao bih bolje od 99 odsto diplomata. Ali, nije uspeo. Postoje ova dva sporazuma, to su dogovori koje je Srbija demantovala, a ovo je neuspeh – dodaje Server.

Američki profesor smatra da je neophodno ukloniti kaznene mere prema Kosovu.

– Naravno da treba ukinuti sankcije Kosovu. I drago mi je da su unete odredbe sporazuma u poglavlja za članstvo Srbije u EU. To je dobra stvar. Ali, za sada sporazumi nisu na snazi – rekao je Server.

Govoreći o prošlogodišnjim dešavanjima u Banjskoj, Server kaže da odgovorna osoba za ovaj napad treba da bude predata pravosudnim organima na Kosovu.

– To je neoprostivo, posebno Radojičića treba predati Kosovu na suđenje – naglašava Server.

Što se tiče kosovsko-američkih odnosa, analitičar kaže da su okolnosti u ovom trenutku bile malo teške, ali da se ništa nije promenilo.

– Vremena su očigledno bila malo teška, ali nema ništa suštinski drugačije između američkih ciljeva prema Kosovu i kosovskih ciljeva prema SAD, i jedni i drugi žele suverenu i nezavisnu državu, i to je zaista važno – zaključuje Server.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here