Šerbedžija u Sarajevo – File iz Sarajeva…

0

SARAJEVO – Poriv da se vratim u krevet i pokušam dan započeti nanovo osjetio sam prije nekoliko dana kada se u tužnim ostacima sarajevskog protesta, među nekoliko desetina očajnih ljudi koji još vjeruju u očito propalu priču, ukazao Rade Šerbedžija i dao im podršku uz par ispraznih glumačkih fraza. Rade kao zloguka ptica svako dvadesetak godina sleti i šupljači u Sarajevu, no vrlo brzo i odleprša. Opet je tu i Goran Milić. Tu su i Titove slike i priča o raji koja je izašla na ulice i prevladala nacionalne podjele. Čudi samo da se niko nije sjetio održati veliki koncert bendova od Vardara do Triglava kao podršku narodnoj revoluciji, piše Nino Raspudić.
x Istovremeni dolazak Štefana Filea, povjerenika Europske komisije za proširenje, i njegov besmisleni razgovor s predstavnicima sedam najutjecajnijih stranaka u BiH, koji očekivano nije donio nikakav rezultat, dodatno je povećao osjećaj beznađa. Insistiranje na implementaciji presude "Sejdić i Finci", kao preduvjet za početak pristupnih pregovora s EU, sve više se pokazuje kao prekrupan zalogaj koji je svjesno gurnut zemlji za koju je jasno da ga ne može progutati. Licemjerno je da EU kao uvjet BiH, koja se klima na krhkim temeljima, postavlja nešto što ni sama, u vlastitoj kući, nije do kraja zadovoljila. Pitanje implementacije presude "Sejdić i Finci" je otvorilo Pandorinu kutiju jer je definitivno stavilo na dnevni red i "hrvatsko pitanje", budući da niko više nije naivan da formalnim rješavanjem pitanja kandidature "ostalih" praktično otvara mogućnost Bošnjacima da, pored svojih i hrvatskih, sada biraju i predstavnike "ostalih".
x Najjednostavnija solucija koja rješava probleme je reorganiziranje Federacije BiH u dva, teritorijalno diskontinuirana kantona, jedan s bošnjačkom i jedan s hrvatskom većinom. No, problem je što takvu soluciju trenutno ne može progutati bošnjačko-bosansko-građanska javnost, godinama uljuljkivana unitarističkim bajkama. Već je više puta od Dejtona do danas viđen scenarij u kojem oporbena bošnjačka stranka optužuje trenutno vladajuću za izdaju ako pristane na bilo kakav kompromis sa preostale dvije strane u BiH, koji bi značio odustajanje od maksimalističkih snova, koje im je podgrijavala i međunarodna zajednica… To ne može donijeti Štefan File, već samo kompromis unutar BiH, pri čemu je trenutno najveća odgovornost na bošnjačkoj političkoj eliti. Bez takvog iskoraka BiH će ostati osuđena da poput nesretnika iz kladionice životari trošeći zadnje resurse u nadi da će joj neko čudo sudbine preko noći riješiti probleme. U međuvremenu joj Šerbedžije šerbete…

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here