Šengen pada u ponoć

0

Srećnih 50 putnika izabrani su kao zaslužni građani koji su svojim postupkom, delom, uspehom, inventivnošću, moralnošću ili hrabrošću zadužili zajednicu u kojoj žive, a tokom jedne sedmice posetiće Brisel, Berlin, Rim i Pariz.

Oni će biti i prvi građani Srbije koji će, po stupanju na snagu odluke EU o viznoj liberalizaciji, bez viza otputovati u zemlje šengenskog prostora, a svojevrsni vođa puta biće potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Djelić.

 

Kada avion sa 50 zaslužnih građana Srbije bude poleteo ka Briselu, nad Skupštinom Beograda biće priređen vatromet koji će i zvanično obeležiti pad „viznog zida“. Od 20 sati u holu Domu omladine Beograđani će najvažnije informacije o zemljama EU dobiti iz propagandnih materijala koje će deliti diplomatska predstavništva.

 

Prva kafica u Evropi

Turistička agencija „Lasta” osmislila je program „Kreni slobodno“, a put u nedelju organizovan je po principu „Popijte prvu jutarnju kafu u Evropi“ po promotivnoj ceni od 3.699 dinara. Poseban šmek ovom programu daje činjenica da putnici do poslednjeg momenta neće znati u kom će od evropskih gradova popiti „prvu jutarnju kafu“, ići u šoping i razgledanje grada.

MTV i Dom omladine organizuju koncert grupe „Lollobrigida”, koja je ovogodišnji dobitnik nagrade MTV Adria.

Pripremite se za put u Evropu

 

Ukoliko planirate da krenete put Evropske unije svojim automobilom, bilo bi dobro da pogledate našu temu "Automobilom u Šengen" da ne bi bilo iznenađenja na putu.

 

I savetnik u kabinetu Božidara Đelića, Vladimir Petronijević, savetuje građane da se pre puta dobro pripreme: "Informišite se u ambasadama zemalja u koje idete, treba da imate i rezervaciju u hotelu, a ako idete kod rođaka ili prijatelja, mejl ili pozivno pismo."

 

Putnicima se savetuje i da imaju uplaćeno međunarodno zdravstveno osiguranje. Iznos deviza koji građani Srbije mogu da iznesu iz zemlje je 10.000 evra

 

Kako ćemo putovati bez viza u Evropu?

 

Portal "Vestionline" pripremio specijal koji vam nudi korisne informacije o putovanju u zemlje šengena. Kako da prođete najlakše i najbezbolnije, i za novčanik i za nerve. Gde, kada, koliko dugo, kako i zašto baš tako se ređaju odgovori koje nudimo na najčešće dileme o putovanju u inostranstvo u novim uslovima.

 

EU: Isti tretman za Srbe i Amerikance

 

Šef političke sekcije Delegacije Evropske unije u Beogradu Tomas Njoki izjavio je nedavno da će građani Srbije koji od 19. decembra budu putovali u zemlje šengenskog viznog prostora imati ista prava i obaveze kao i svi ostali građani trećih zemalja koje se nalaze na "beloj šengen listi". To znači da će na graničnom prelazu morati da pokažu pograničnoj policiji, ukoliko to od njih uopšte bude traženo, nekakav dokaz za cilj putovanja, na primer samo adresu rođaka kod kog idu, ili da raspolažu dovoljnim novčanim sredstvima za boravak.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here