Vesti
Najlepša promocija bogatog srpskog nasleđa

Ovog vikenda, 9. i 10. marta, u Tambalong parku u Darling harboru održava se 11. Srpski festival u Sidneju, najveća manifestacija srpske zajednice ne samo u Australiji, već i na čitavoj južnoj Zemljinoj hemisferi.

Od 2013. do danas desetine hiljada ljudi svih nacionalnosti prodefilovalo je ovom centralnom lokacijom u sidnejskoj luci i uživalo u kulturi, muzici i hrani srpskog naroda, koji više od decenije promoviše svoje nasleđe multikulturalnoj australijskoj zajednici.

Prvi Srpski festival 2013. održan je takođe 9. i 10. dana u mesecu, ali u februaru, a ne u martu kao što je slučaj ove godine.

Prvom festivalu u organizaciji mladih iz Organizacije srpske pravoslavne omladine (SOYA) prisustvovale su visoke zvanice iz australijskog i srpskog javnog i kulturnog života, kao i na hiljade posetilaca.

Festival je otvoren intoniranjem nacionalnih himni, australijske i srpske, koje je otpevala Tamara Tamburić, a zatim je voditelj programa Stefan Popović predstavio publici uvažene goste, među kojima su bili tadašnji episkop australijsko-novozelandski Irinej, zamenik direktora Kancelarije za dijasporu Republike Srbije Aleksandar Vlajković, tadašnji ambasador Republike Srbije u Australiji Neda Maletić, generalni konzul Republike Srbije Branko Radošević, državni tužilac Novog Južnog Velsa Greg Smit, ministar za državljanstvo i zajednicu Viktor Dominelo, sekretar ministarstva pravosuđa Dejvid Klark, poslanik u državnom parlamentu za okrug Liverpul Pol Linč, poslanik za Smitfild Endrju Rohan, za Ferfild Gaj Zangari, za Okli Mark Kouri, gradonačelnik Saterlanda Ket Džons, sekretar opštine Liverpul Piter Ristevski i drugi.

U svom pozdravnom govoru ministar Dominelo je tada naglasio da je ovo „još jedan festival naše zajednice na kojem međusobno razmenjujemo naše raznolike kulture i nasleđe“.

– Ovo je prva godina Srpskog festivala na ovim prostorima i to vidim kao seme koje se sadi ove godine za budućnost. Zaista sam siguran, poznajući srpski narod, njihov entuzijazam, odlučnost i osećaj ponosa, da će uslediti još mnogo srpskih festivala u Sidneju, i da će ovaj festival biti sve veći i veći, da će pokazivati bogatstvo srpske kulture u ovom divnom okruženju Novog Južnog Velsa. Želim da čestitam svima koji su imali viziju da je ovo mesto upravo najpogodnije da se poseje seme srpske kulture, koje će tu rasti i bivati sve veće narednih godina – vizionarski je rekao tadašnji ministar Viktor Dominelo, inače veliki prijatelj srpskog naroda.

Viktor Dominelo, ministar za državljanstvo i zajednicu u vreme prvog festivala

Prigodne pozdravne govore održali su i tadašnja ambasadorka Neda Maletić i episkop Irinej, koji su naglasili da je ovaj festival važan za predstavljanje srpske kulture i bogatog nasleđa u okviru australijskog multietničkog društva.

Na prvom Srpskom festivalu odato je i zasluženo priznanje srpskoj omladini, okupljenom oko organizacije SOYA, na čelu sa tadašnjim predsednikom Predragom Srebrom, koji su uložili mnogo sati, dana, nedelja i meseci rada da obezbede sve kako bi festival bio uspešan.

Jedan od najlepših parkova u sidnejskoj luci okićen srpskim bojama i simbolima

I na prvom festivalu, tokom dva dana, bila je prava revija pesama, igara i lepog druženja, uz srpske kulinarske specijalitete i hladna pića. A, da je zaista bilo nezaboravno potvrdile su i reči naše kolegenice, novinarke Branke Dutine, koja je napisala sledeće:

„Bio je Srpski festival, bilo je vruće, u svakom smislu te reči, i bilo je lepo. Tokom dva festivalska dana Srbi Australije su zaista bili deo našeg zajedništva na Petom kontinentu, osećajući se srećno i ponosno što uživajuću u svemu što volimo kao nacionalno biće, zapravo predstavljamo svim drugim ljudima različitih nacija s kojima delimo ovu divnu zemlju, ovo sunce i nebo”, napisala je Dutina.

Tako je bilo sada već davne 2013. godine, a kako će biti na 11. po redu Srpskom festivalu ovog vikenda – dođite, uživajte i uverite se.

Ambasadori Srbije

Lepim rečima prisutnima se obratio i gost iz Srbije, u to vreme zamenik direktora Kancelarije za dijasporu Aleksandar Vlajković, koji je rekao da je Srpski festival jedan od najznačajnijih događaja u srpskoj zajednici Australije.

– Zadovoljstvo mi je da kažem da je odnos između Srbije i Australije dobar, ali može da bude i mnogo bolji. Naime, upravo Srbi koji žive u ovoj zemlji su ambasadori između dve zemlje, između Srbije i Australije – kazao je Vlajković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here