Grad Novi Sad
Nikola Selaković i Miloš Vučević

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je danas da Hrvatska, koja je bila deo nacističkog sveta i učestvovala u genocidu nad srpskim narodom u Drugom svetskom ratu, ne bi trebala da govori o istom.

– Oni nama drže lekcije o genocidu, oni nama pričaju šta treba da radimo, oni sebi uzimaju za pravo danas da za nas kopaju nove jame, ovoga puta političke, da nas guraju i trpaju u njih. Mi to nećemo da prihvatimo – rekao je Selaković povodom izjave hrvatskog šefa diplomatije Gordana Grlića Radmana da bi Srbija trebala da prizna genocid u Srebrenici, zarad jačanja dobrosusedskih odnosa.

Ministar Selaković je u izjavi novinarima, tokom posete Matici srpskoj, istakao da je Srbija suverena i samostalna država koja samostalno donosi odluke i da će račune polagati samo svom narodu i svojim građanima.

Selaković posetio Maticu srpsku

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković danas je u Matici srpskoj na sastanku sa predsednikom te ustanove Draganom Stanićem rekao da je Matica srpska izuzatno vazan stub i činilac u definisanju, razvoju i promovisanju onoga što jeste kulturni identitet srpskog naroda.

Inače, saradnja između Ministarstva spoljnih poslova i Matice srpske uspostaviće se i kroz Protokol o saradnji koji će se u narednom periodu potpisati i kojim će se definisati koje su to oblasti zajednićkog delovanja, te kako će se ta saradnja sprovoditi.

Selaković je napomenuo da delovanje Matice u Srbiji i van nje, pokazuje kako objedinjavanje srpske kulturne elite moze da doprinese oćuvanju srpskog nacionalog bića.

“Matica srpska kao najstarija kulturna ustanova nasheg naroda nastala je u dijaspori, i pokazala je šta je srpska dijaspora pre više od 180 godina bila u stanju da organizuje i da iznedri da bi se kasnije prelaskom Matice u Novi Sad, približila otadzbini, danas bila u Srbiji i delovala na polzu i na čast celog srpskog roda onako kako to i dan danas čini”, rekao je Selaković.

Stanić je kazao da je oduvek postojala izuzetna saradnja sa ministrom Selakovićem, da je i ovaj sastanak bio konstruktivan i od velikog značaja, jer , kako je naveo, ministar jako dobro razume prirodu delatnosti Matice srpske i načine kako se ta delatnost u sferi kulture može povezati sa nekim drugim ciljevima, kojima kao integrisano društvo treba zajedno da težimo.

Govorilo se i o razvoju mreže kulturno-informativnih centara, o nastavku rada i razvoja izdavaćke delatnosti, kao i o drugim planovima koji bi se trebali sprovoditi u budućnosti.

Selaković i Vučević o saradnji i stabilnosti u regionu

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević ugostio je danas u Gradskoj kući ministra spoljnih poslova Nikolu Selakovića s kojim je razgovarao o značaju bilateralne saradnje i stabilnosti u regionu.

Gradonačelnik je rekao da Novi Sad neguje dobru međugradsku saradnju, te da je korist od zajedničkih projekata veoma očigledna u kulturi, obrazovanju, privredi i turizmu.

On je takođe istakao da Novi Sad ide krupnim koracima napred kada je reč o privlačenju investitora i doprinosu tržišnoj utakmici koja je jedini osnov zdrave ekonomije. U tom smislu, pomenuo je velika ulaganja Grada u razvoj industrijskih parkova koji privlače ozbiljne kompanije poput ”Kontinentala” u kojima će stručnjaci želeti da rade jer će imati odlične uslove.

Zvaničnici su se složili da je put u Evropsku uniju ispravan put Srbije, te da je veoma važno i korisno što je Novi Sad Evropska prestonica kulture za 2022. godinu. Kako su ocenili, taj velkiki evropski projekat osnažuje čitavu zajednicu, povezuje je sa regionom i otvara vrata velikim infrastrukturnim projektima koji trajno menjaju sliku Novog Sada i Srbije na bolje.

Vučević i Selaković izrazili su nadu da će epidemiološka situacija biti stabilna, i da neće ugroziti život u vitalnim oblastima, ali i spremnost da, u slučaju potrebe, i država i lokalne samouprave, adekvatno i pravovremeno odgovore, ukoliko dođe do pogoršanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here