EPA-EFE
Gordan Grlić Radman

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman izjavio je da bi bio neuspeh izostanak Srbije na Samitu u Dubrovniku, gde su lideri jugoistočne Evrope snažno dali podršku Ukrajini.

Na pitanje novinara ima li dijaloga sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, s obzirom na to da Srbija održava odnose s Rusijom i nije nametnula sankcije, ministar je odgovorio da ima, ali da je o njegovoj poseti plasirano u javnost nešto što nije tačno.

– Ima dijaloga, naravno (…) Bitno je ono s čime se on složio, a složio se sa deklaracijom koja javno i snažno izražava podršku Ukrajini – rekao je Grlić Radman.

U Dubrovačkoj deklaraciji se navodi da zemlje učesnice skupa “najstrože osuđuju ovaj ničim izazvan, neopravdan i nezakonit ruski osvajački rat protiv Ukrajine… zločin protiv ukrajinskog naroda, očigledno kršenje međunarodnog prava i veliku pretnju miru, bezbednosti jugoistočne Evrope, celog evropskog kontinenta i sveta”.

Povodom kritika na račun upućene pozivnice Vučiću na samit u Dubrovniku, šef diplomatije objašnjava da se ne radi o bilateralnoj poseti Vučića Hrvatskoj, već skupu zemalja jugoistočne Evrope, napomenuvši da se poseti Vučića pristupilo “jednostrano”.

Na samit su pozvani svi nivoi, a Srbija se odazvala na najvišem nivou, dodao je ministar i podsetio da su u Dubrovnik došli predsednici, premijeri ili ministri spoljnih poslova.

– Izostanak Srbije bi bio neuspeh – rekao je Grlić Radman, dodavši da je Vučić pozdravio skup, zahvalio na organizaciji i pozivu na učešću.

Ministar je takođe rekao da je Vučić premijeru Plenkoviću neformalno uputio poziv za posetu Srbiji, “u nekom trenutku, kada se za to steknu uslovi”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here