Šef CIA s Berlinom o špijunaži

0

 

Provera: Džona Brenana ispituju u Senatu
 

 

Šef CIA Džon Brenan stupio je, zbog američke špijunske afere u Nemačkoj obaveštajnoj službi (BND), u kontakt sa Kancelarskom službom u Berlinu kako bi se ograničile štete nastale iz te afere, saznaje nemački nedeljnik "Špigel".
Brenan je telefonom kontaktirao koordinatora Kancelarske službe za rad tajnih službi Klausa-Petera Fričea, kako bi se štete od ove afere ograničile, a o sadržaju tog razgovora ćute obe strane, piše nemački magazin.
Portparol nemačke vlade Štefen Zajbert, koji je s kancelarkom Angelom Merkel bio na putu u Kini, nije juče želeo da komentariše te navode, a prema pisanju "Špigela", ni u Kancelarskoj službi niko to ne želi da komentariše.
Portparol američke agencije rekao je u izjavi saradnicima onlajn izdanja pomenutog nedeljnika da ni američka strana to neće komentarisati.
"Špigel" piše da je portparol američkog predsednika Baraka Obame potvrdio, da postoje "prvi kontakti na nivou bezbednosnih službi i diplomatije", kako bi se problemi između Vašingtona i Berlina rešili.
U celoj aferi oko američkog prisluškivanja Nemaca, u kojoj kažu ni Merkelova nije pošteđena, a koja duže vremena opterećuje nemačko-američke odnose, stiglo je prošle sedmice još jedno saznanje da je jedan agent nemačkog BND radio za Ameriku i da je, prema medijskim izveštajima, navodno, odneo, odnosno prodao Amerikancima 218 tajnih dokumenata BND za sumu 25.000 evra.

 

Ljutnja

Nemačko Ministarstvo inostranih poslova pozvalo je krajem prošle sedmice američkog ambasadora Džona Emersona na razgovor, a šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer pokazao je, navode mediji, ljutnju zbog špijunske afere u BND. Početkom ove sedmice su iz Vašingtona, prenose nemački mediji, stigli prvi signali da Amerika želi da prizna svoje učešće u angažmanu nemačkog špijuna.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here