pixabay.com

Istraživanja pokazuju da je potrebno manje od jedne sekunde nakon upoznavanja osobe da bismo odlučili koliko nam se ta osoba sviđa i da li nas privlači ili ne.

Za neke se privlačnost javlja nakon godina prijateljstva. Odjednom vam vaš kolega ili bliski prijatelj može izgledati neverovatno privlačno, kaže seksualna terapeutkinja Li Noren.

– U drugim slučajevima može da ide u suprotnom smeru, a privlačnost prema vašem partneru, na primer, nestane da bi se, isto tako neočekivano, ponovo pojavila nekoliko meseci kasnije – dodaje ona.

Kada je reč o toj instant privlačnosti sa kojom mnogi od nas mogu da se identifikuju, obično je pripisujemo stvarima kojih smo svesni, kao što je način na koji osoba izgleda.

– Nije neuobičajeno da imamo “tip osobe” i to je ono što određuje “prvi klik” kada je u pitanju privlačnost. Međutim, istovremeno su uključeni i mnogi drugi faktori, koji zapravo više utiču na atraktivnost nego sam izgled – objašnjava Noren.

Ona kaže da se istraživač Džastin Lemiler pozabavio ovom temom u svojoj knjizi “Psihologija ljudske seksualnosti”, a ovo su drugi faktori koji utiču na trenutnu privlačnost:

Bliskost

Veća je verovatnoća da će nas privući neko ko nam je geografski bliži, na primer neko ko živi u našem kraju ili kolega na poslu.

Sličnost

Veća je verovatnoća da će nas privući neko ko je sličniji nama. Međutim, sličnost ne garantuje dugovečnost veze ili koliko smo srećni zajedno.

Fizičko uzbuđenje

Kada sretnemo nekog koga ne poznajemo i kada smo fizički uzbuđeni (na primer, otkucaji srca nam se povećavaju kao rezultat naleta adrenalina), to povećava šanse da osetimo trenutnu privlačnost.

Raspoloženje

Volimo ljude zbog kojih se osećamo dobro. Takođe, volimo druge više kada se i sami osećamo dobro, čak i ako oni nisu pojedinci zbog kojih se za početak osećamo dobro.

Manji izbor

Kada je sužen izbor potencijalnih partnera, na one koji su prisutni gledamo kao na privlačnije osobe. Isto tako kada se čini da je ove partnere teže “uhvatiti”, oni nam postaju privlačniji, kaže Noren.

Izgled

Ljude svih rodnih identiteta više privlače ljudi za koje misle da dobro izgledaju.

Ali, privlačnost koju osećamo može zavisiti od toga da li tu osobu drugi doživljavaju kao privlačnu i konteksta u kome se nalazimo (odnosno da li u istoj prostoriji ima drugih privlačnih/manje privlačnih ljudi), objašnjava terapeutkinja.

– Izgled osobe je obično važniji na početku veze nego kasnije u romantičnoj vezi – dodaje ona.

Hormoni i neurotransmiteri

Privlačnost koju osećamo delimično je određena i našim čulom mirisa i onim što se zove – feromoni. Pored toga, viši nivoi oksitocina i dopamina mogu povećati nivo privlačnosti.

– Dakle, kao što vidite, postoji mnogo faktora koji utiču na to da li ćemo nekom biti privlačni ili ne – zaključila je terapeutkinja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here