Tanjug/AP
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski

Sedam članica NATO, među kojima su Nemačka i SAD, protivi se pozivanju Ukrajini da se pridruži Alijansi i oklevaju da odgovore na apel ukrajinskog predsednika Zelenskog da njegova država postane članica, piše briselski portal “Politiko”.

Mađarska i Slovačka takođe se protive toj odluci, “s obzirom na to da njihovi lideri zauzimaju proruske stavove”, piše “Politiko”, pozivajući se na četiri zvaničnika NATO i SAD, kao i pojedine diplomate.

Skrivanje u senci

Ostale države su, dodaje se, nevoljne da brzo odgovore na zahtev Kijeva i “prija im što se kriju u senci”.

“Države poput Belgije, Slovenije ili Španije kriju se iza SAD i Nemačke. Jednostavno ne pokazuju nikakvu inicijativu”, rekao je neimenovani zvaničnik NATO.

Iako te države podržavaju ideju u teoriji, “kada se situacija približi realizaciji, javno će se više protiviti”, objasnio je drugi viši zvaničnik.

Međutim, zvaničnici koji su razgovarali sa novinarima istakli su da ni SAD, niti Njemačka ne isključuju potencijalno buduće članstvo Ukrajine u NATO-u.

“Plan pobede”

Pozivanje Ukrajine u NATO je prvi deo “Plana pobede” Zelenskog koji je on predstavio evropskim liderima u Briselu 17. oktobra.

U svom pobedničkom planu, ukrajinski predsednik je tražio hitnu pozivnicu, ali je priznao da će ulazak u Alijansu biti moguć tek nakon završetka rata sa Rusijom. Međutim, ključni članovi saveza su zabrinuti da bi mogli biti upleteni u rat sa Rusijom.

Zelenski je priznao da ga nemački kancelar Olaf Šolc neće podržati u brzom pozivu za članstvo u NATO.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here