Vesti
Obeležen Dan Svetih novomučenika jasenovačkih

U prošli petak, 13. septembra, u manastiru Sveti Sava – Novi Kalenić pored Kanbere obeležen je Dan Svetih novomučenika jasenovačkih i zavetna slava Saveza kola srpskih sestara Mitropolije. Liturgiju i tradicionalni moleban Svetim novomučenicima služio je Njegovo Visokopreosveštenstvo mitropolit australijsko-novozelandski Siluan uz sasluženje sveštenstva Arhijerejskog namesništva sidnejskog.

Obeležavanju sećanja na postradale u logoru Jasenovac prisustvovao je i ambasador Republike Srbije Rade Stefanović. Sabornom bogosluženju uz brojno sveštenstvo prisustvovali su i vernici iz Kanbere, Sidneja i Vodonge.

Posle molitve osveštani su slavski darovi u čast i spomen Svetih jasenovačkih novomučenika, koje su pripremile sestre iz Saveza KSS povodom svoje zavetne slave.

U besedi nakon liturgije mitropolit Siluan je istakao značenje važnosti liturgijskog sabranja, iskazujući time potrebu da svi Srbi budu na putu jevanđelskom i svetosavskom i da budu jedno u gospodu Hristu. Vladika je ukazao i na Svete novomučenike jasenovačke, istakavši da su oni položili svoje živote kao najveću žrtvu radi imena Hristovog, krsta časnog i svoje pravoslavne vere.

„Noseći u sebi kodeks jevanđelski, ono što se zove svetosavsko predanje, ovi vrli domaćini, Srbi i Srpkinje, starci i deca, zadobili su najveći venac i slavu u saboru svetih, a to je mučeništvo. Misleći da će istrebiti srpski narod, njegovi dželati su u stvari ispunili nebo zborovima svetih mučenika, svetih posrednika, koji pred prestolom Božjim, kako Jevanđelist Jovan blagovesti u knjizi Otkrovenja, uznose molitve za dobro i spasenje vojujuće Crkve Hristove. Sami mučitelji, u svome demonskom zanosu i pomračenju izgubiše ne samo ovozemaljski život, već i večnost“, istakao je mitropolit Siluan.

Moleban je služen kod Krsta na manastirskom groblju, izgrađenog u spomen Svetih novomučenika jasenovačkih, a sestre Saveza Kola srpskih sestara su zatim ugostile prisutne u maloj manastirskoj sali trpezom ljubavi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here