Z. Vicelarević
U ČAST PRAZNIKA: Vladika Jovan služio sa sveštenstvom u Frankfurtu

U čast Vidovdana na praznik je služena luturgija u hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu.

Arhijerejsku liturgiju služio je episkop humski Jovan, vikar arhiepiskopa diseldorfsko-berlinskog i mitropolita nemačkog Grigorija uz sasluženje sveštenstva iz Frankfurta. Posle liturgije i pričešća služen je parastos svim Srbima stradalim od Kosovskg boja do današnjeg dana.

– Imao sam sreću da danas po blagoslovu našeg mitropolita Grigorija služim ovde u hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu i da liturgijski proslavimo svetog velikomučenika kneza Lazara, kosovskog i srpskog i sa njim sve kosovske mučenike i da oslužimo parastos u spomen na sve one koji su stradali od Kosovskog boja do danas. Za nas u crkvi je najvažnije sećanje na ljude i događaje, liturgijsko sećanje i najvažniji su oni ljudi koji su u svom životu otelotvorili Hrista. Tako se kroz život mučenika i prepodobnih otaca i matera javilo vaskrsenje Hristovo i pobeda života nad smrću – rekao je episkop humski Jovan.

PONOSNI NA KUMA: Milovan, Mirjana i Jovan Gvozdenović

Sveštenik otac Slobodan Tijanić kaže da je svima u Franfurtu i velika čast što su imali priliku da ugoste vladiku Jovana.

– Čast nam je da zajedno s njim služimo svetu liturgiju i zajedno s našim vernicima sa radošću proslavimo ovaj veliki i veoma značajan praznik za naš narod. Danas su nam u gostima bili Aleksandar Đurđić, generalni konzul Srbije u Frankfurtu i Vladimir Rajić, konzul. Oni su naši dragi gosti i uvek su dobrodošli u hram. Ovo je i njihova kuća kao i naša i radujemo se svim zajedničkim nastupajućim projektima koje ćemo obaviti sa našim konzulatom – rekao je otac Slobodan Tijanić.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji prisustvovali su Mirjana, Milovan i maleni Jovan Gvozdenović.

– Bila nam je velika čast da prisustvujemo vidovdanskoj liturgiji. Suprug Milovan je sasluživao uz sveštenstvo danas na liturgiji, što nas čini još ponosnijim. Za nas je dolazak episkopa Jovana poseban događaj jer je on nedavno, na Tominu nedelju, krstio našeg sina Jovana i posebno smo srećni zbog toga. Bilo je lepo i duhovno smo se okrepili – kaže Mirjana.

Svetosavska sala

Otac Slobodan je visokim gostima pokazao dokle se stiglo sa izgradnjom Svetosavske sale i rekao da će radovi biti uskoro završeni. Aleksandar Đurđić, generalni konzul Srbije u Frankfurtu prvi put je posetio hram Vaskrsenja Gospodnjeg na Galusu i za “Vesti” je izneo prve utiske.

Domaćini sa gostima obišli Svetosavsku salu

– Imao sam zadovoljstvo upravo na naš veliki praznik Vidovdan da prvi put posetim ovaj hram Srpske pravoslavne crkve u Frankfurtu. Zaista je prelepo. Zahvalio bih našim sveštenicima na divnoj službi. Crkveni hor je divno pevao, tako da smo stvarno uživali. Sve to ne bi bilo tako lepo i značajno da nije došlo toliko našeg naroda koji je ispunio crkvu iako je radni dan. Video sam da je crkva prelepa, pogotovo kad znamo kakva je bila ranije. Vidi se koliko je truda našeg naroda i sveštenstva uloženo da bi crkva bila ovako lepa.

Đurđić ističe da je Svetosavska sala impozantna.

JEDINSTVO SRPSKE ZAJEDNICE: Aleksandar Đurđić i Vladimir Rajić

– Saznali smo da će uskoro biti u potpunosti završena. Otac Slobodan nam je ispričao koliko je i tu truda našeg naroda bilo uloženo. To govori o čvrstini naše srpske zajednice na ovim prostorima – istakao je generalni konzul.

Poseban događaj

– Kao i uvek kad episkop Jovan služi liturgiju za sve nas je poseban događaj u našoj crkvi, oseća se nekako viši duhovni nivo. Liturgije su lični doživljaj svakog vernika, pa je i za nas bila na jednom visokom molitvenom nivou. Nadam se da je svaki vernik koji je danas bio na liturgiji doživeo na sličan način. Verujem da bi bilo još više vernika da je bila nedelja, ali sam prijatno iznenađena i ovolikim brojem našeg naroda danas i Bogu hvala na svemu – rekla nam je Tatjana Penko, koja je na liturgiju došla sa ćerkom Jelenom Penko.

Tatjana i Jelena Penko

FOTO – VEST

VIDOVDAN proslavio je i Bojan Regeljac i za “Vesti” rekao:

– Vidovdan je moja porodična slava, a ujedno slava Radio Vidovdana i KUD Vidovdan u Frankfurtu. Trostruka slava se slavi kod nas. Vidovdan je generacijama slava familije Regeljac, a izabrali smo da bude slava i radija i KUD jer je ovaj praznik značajan za srpsku istoriju. Jutros rano smo bili u crkvi na Galusu da osveštamo slavski kolač, a večeras će moja porodica proslaviti slavu sa zajedno saradnicima.