Saveti penzionerima

0

PITANjE: Planiramo uskoro da otkažemo naš iznajmljeni stan u starogradnji u Beču, jer nam zbog povećanja porodice treba veći. Pre dve godine nam se pokvario bojler i morali smo da kupimo novi. Pored toga smo nedavno kupili novi nameštaj za dnevnu sobu koji ne planiramo da prenesemo u novi stan. Da li postoji mogućnost da od vlasnika stana tražimo pare za te stvari i drugo naše pitanje je da li moramo da okrečimo ceo stan pri napuštanju, jer smo čuli da to nije obaveza, piše čitalac Ž. P. iz Beča.
ODGOVOR: U austrijskom stanarskom zakonu ( Mietrechtsgesetz
) postoje detaljna pravila o nadoknadi za investicije. Ta pravila ne važe za svaki ugovor o najmu, već primena zavisi od zgrade u kojoj se nalazi stan. Pošto živite u starogradnji, u vašem slučaju važe ta pravila.
Tačno je u zakonu navedeno za šta se dobija, a za šta ne nadoknada. Ulaganje treba da predstavlja bitno poboljšanje stana i da "deluje" i objektivno koristi sledećem stanaru, znači da na neki način podiže vrednost stana. Korist se restriktivno tumači.
Izmena pokvarenog bojlera jeste takva investicija, čak je navedena u zakonu, tako da možete da dobijete vrednost, umanjenu za gubitak kroz korišćenje, nazad.
Za nameštaj nije moguće da se traži nadoknada, čak stanodavac može od vas da traži da ga iznesete iz stana.
Ta nadoknada ne može biti zatražena tokom najma, nego tek na kraju. Zahtev mora biti saopšten stanodavcu sa otkaznim pismom ili najkasnije 14 dana posle dostave tog pisma.
Što se tiče zidova generalno važi, ako nisu više isprljani nego što je to obično slučaj od normalnog korišćenja i ako imaju normalnu boju, znači da ih niste na primer prefarbali u crveno, onda niste obavezni da krečite stan pri napuštanju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here